Oglašen alarm

ORKANSKO JUGO I PLJUSKOVI Rijeka postaje ”grad koji teče”, najavljuje se potop

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Olujno jugo u nedjelju poslijepodne donijelo je i na riječko područje velike količine kiše, ali i temperature zraka više od prosjeka za ovo doba godine. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja na opasne vremenske pojave, bit će olujnog, možda i orkanskog juga, i to ne samo na moru nego i u unutrašnjosti, izraženih grmljavinskih pljuskova i vrlo velike količine kiše.


Žuti alarm oglašen je zbog vjetra, narančasti zbog velike mogućnosti za grmljavinsko nevrijeme, a crveni za kišu, koja se očekuje da će mjestimično biti vrlo obilna, pa je izgledno kako će Rijeka u ponedjeljak uistinu biti »grad koji teče«. Naime, Rimeteo najavio je kako bi do srijede na riječkom području moglo pasti čak 400 mm kiše, najviše u ponedjeljak.



Najavljeni su i visoki valovi te moguća plavljenja uskog pojasa uz more.Poznato je kako južina loše djeluje na ljude.




Kako piše DHMZ, zbog utjecaja ciklone na naše krajeve biometeorološke će prilike posvuda biti nepovoljne. Kod meteoropata je moguć umor, glavobolja i razdražljivost, bolovi na mjestima ranijih ozljeda i slab san. Pojačane tegobe moguće su i kod kroničnih bolesnika, pa im se savjetuje odmor i redovito uzimanje terapije te se preporuča da slušaju savjete liječnika.