Primorsko-goranska stranka

OGORČENI ZBOG POLITIČKE OPSTRUKCIJE U SKUPŠTINI: Takozvani Srednji blok provodi politiku HDZ-a

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Iako nas oni žele uvjeriti u suprotno, Rijeka nije loš grad za život i u naš grad mnogi rado dolaze. Ponosimo se Rijekom. Pozivamo pojedince koji opstruiraju rad Gradskog vijeća svojim neznanjem, neshvaćanjem i nesposobnošću da se uozbilje."



RIJEKA – Riječki ogranak PGS-a pozvao je, kako je rekla predsjednica ogranka Tea Mičić Badurina – neformalnu političku grupaciju koja se nekada prozvala Srednjim blokom, da prestanu s destrukcijom u Gradskom vijeću i da krenu raditi kako bi građanima bilo bolje. Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš poručio je kolegama da prestanu u gradskom parlamentu provoditi politiku HDZ-a.


Gradska vijećnica PGS-a Ana Trošelj podsjetila je da je njezina stranka još u lipnju 2017. godine upozorila na neodgovorno ponašanje takozvanog Srednjeg bloka u gradskom parlamentu.


– Iako nas oni žele uvjeriti u suprotno, Rijeka nije loš grad za život i u naš grad mnogi rado dolaze. Ponosimo se Rijekom. Pozivamo pojedince koji opstruiraju rad Gradskog vijeća svojim neznanjem, neshvaćanjem i nesposobnošću da se uozbilje.




Njima je jedini zajednički naziv to da su antiobersnelovska koalicija i o tome svjedoči ono što se događalo s promjenama poslovnika, amandmanima koje su predlagali, a sve je bilo zorno na maratonskoj sjednici na kojoj se prihvaćao proračun za ovu godinu. Dajte ljudi, počnite se ponašati ozbiljno, poručila je Trošelj.


Mičić Badurina je uvjerena da su neke vijećnice i neki vijećnici pobrkali lončiće.


– Srednji blok nema većinu i kao takav ne postoji. Postoji neformalni savez kojemu je cilj opstrukcija. To je neformalna i neprincipijelna politička grupacija u kojoj su Akcija mladih, Lista za Rijeku, anarhisti iz Živog zida i HDZ. Oni nemaju program, a zajedničko im je to da su pod svaku cijenu protiv onoga što predlaže lijevo-liberlna koalicija koja obnaša vlast.


Neizglasavanjem nove odluke o komunalnoj naknadi potvrdili su da će i dalje ustrajavati na opstrukciji. Iako središnja vlast smanjuje prihode lokalnoj samoupravi, oni su onemogućili da se to nadomjesti. Iako su u 12 mjesecu prošle godine podržai proračun sastavni dio kojega su i njihovi amandmani »teški« 15 milijuna kuna.


Tri mjeseca kasnije oni su protiv odluke o komunalnoj naknadi iako znaju da se dio projekata trebao financirati upravo iz tih sredstava. Oni se kao stavljaju u funkciju zaštite građana, a u stvari rade protiv građana svojim neodgovornim ponašanjem. Riječ je o principu »što gore, to bolje« kojom samo dokazuju svoju nezrelost i populizam. Čak su spremni rušiti projekte Europske prijestolnice kulture. Nadamo se da za to neće imati većinu, izjavila je Mičić Badurina.


Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš poručio je da je njegova stranka u svakom trenutku spremna za izbore.


– No, prije toga neka odgovore kolege iz Liste za Rijeku, Akcije mladih i ostali jesu li ih građani birali da surađuju s HDZ-om. S tim da je pozicija HDZ-a najmanji problem jer se oni ponašaju principijelno. Nekada su govorili drugačije, a u Gradskom vijeću provode politiku HDZ-a. Ako se ova pat pozicija nastavi, možda bi trebali na izbore. Mi ćemo svoje mandate opet osvojiti budući da smo ozbiljna stranka, ali mnogi koji trenutno sjede u Gradskom vijeću neće, uvjeren je Ivaniš.