Reagiranje

OBERSNEL ‘Tvrdnje g. Borasa Mandića oko Kantride naprosto nisu točne’

P. N.

G. Boras Mandić tako opsežno izlaže model po kojem bi se trebala dogoditi investicija u stadion, u svojoj viziji vidi i namjene novog – starog stadiona, ali i posve netočno opisuje dosadašnje načine sanacije travnjaka stadiona na Kantridi, navodi u reagiranju na članak gradonačelnik Obersnel



Molim vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak teksta objavljenog u Novom listu 16. rujna, na stranicama 14 i 15, pod naslovom »Kantrida se sigurno gradi, novim se stadionom treba sačuvati – stara vremena«, a čiji je autor Edi Prodan.


Tekst tematizira budućnost stadiona na Kantridi te novinar uz izjavu gospodina Damira Miškovića i moju izjavu, donosi i izjavu dožupana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića čije navode moram ispraviti jer nisu točni.


G. Boras Mandić tako opsežno izlaže model po kojem bi se trebala dogoditi investicija u stadion, u svojoj viziji vidi i namjene novog – starog stadiona, ali i posve netočno opisuje dosadašnje načine sanacije travnjaka stadiona na Kantridi.




U konačnici, dožupan velikodušno nudi i financijsku pomoć Županije u realizaciji projekta kojeg je zamislio što je, moram reći, dobrodošla promjena u odnosu na dosadašnji stav Županije po pitanju novčane podrške projektima Grada Rijeke. Naime, Grad Rijeka je do sada sportske objekte gradio i održavao bez lipe podrške Primorsko-goranske županije pa su tako isključivo sredstvima proračuna Grada izgrađeni Bazeni Kantrida, Atletska dvorana Kantrida ili pak Centar Zamet.


No da se vratim na travnjak »Kantride« o kojem Boras Mandić kaže: »Siguran sam da bi novi travnjak riješio problem s plavljenjem terena i bez da se teren podiže za metar ili dva. Naravno, ako se napravi kvalitetno, a ne kao prošli put kad se umjesto propisane podloge navozila zemlja«. E pa te tvrdnje g. Borasa Mandića naprosto nisu točne i ne znam čemu se petlja u nešto o čemu očito nema pojma.


Naime, na Stadionu Kantrida izvršeni su radovi na obnavljanju i popravljanju prirodnog travnjaka prema izvedbenom projektu tvrtke Šport Projekt d.o.o. iz Samobora (projektant Ratimir Škutelj dipl.ing.arh.) vrijedni 8.653.831,12 kuna. Radovi su uključivali sljedeće zahvate:


uklonjen je cijeli travnati sloj sa zemljanom podlogom do debljine sloja od 50 cm; nakon valjanja posteljice nasipan je novi sloj kamenog agregata granulacije od 0-60 mm s preciznim planiranjem prema projektnim padovima i valjanjem do potrebne zbijenosti; iskopani su rovovi u koje su položene drenažne cijevi sistemom »riblja kost«; izvedena je ispuna drenažnih kanala slojem kamenog nabačaja granulacije 16-32 mm u količini; ugrađen je sloj mješavine humusa, treseta i riječnog pijeska u površini od 8.600 četvornih metara;


na pripremljenu mješavinu humusa, treseta i riječnog pijeska postavljen je travnati busen proizvođača Schwab-rollrasen površine 8.600 u propisanim padovima od 0,5 posto na sve četiri strane nogometnog igrališta; ugrađen je novi sustav za polijevanje proizvođača Rain bird, ukupno 24 komada, od čega 8 kom. u terenu i 16 kom. uz rub igrališta; zamijenjeni su postojeći betonski poklopci rigola s kanalom za odvodnju oborinske vode s atletske staze sa sustavom za odvodnju oborinske vode »Aco sport sistem 1500« u dužini od 300 m; odvodnja unutar igrališta i obodno riješena je drenažnim sustavom tipa »riblja kost« u koju su položene drenažne cijevi tipa Mildren profila 120 mm u dužini od 1.600 m i profila 160 mm u dužini od 400 m;


pročišćen je i saniran postojeći sustav kanalizacije oborinske vode kojom je riješena odvodnja oborinske vode s igrališta i atletske staze u more. Naravno, niti za taj zahvat Županija nije izdvojila niti kune. Dakle, nema govora o pukom »navoženju zemlje«, kako to tvrdi g. Boras Mandić. Također, svi su radovi izvedeni sukladno pravilima struke i projektnoj dokumentaciji, uz stručni nadzor.

Ono što g. Boras Mandić ne zna ili s pravi da ne zna jest činjenica da je osnovni problem prirodnog travnjaka Stadiona Kantrida vezan uz dizanje podzemnih vode u trenucima povećanog priliva oborinske vode iz čitavog slivnog područja koje završava na najnižoj točki uz more, a to je upravo pozicija stadiona, kao i okolnog priobalja. Stoga se rješavanje problematike podzemnih voda Stadiona Kantrida može izvesti samo izgradnjom ozbiljnijih hidro građevina i/ili podizanjem nivoa igrališta, a ne novim travnjakom, kako to tvrdi g. Boras Mandić. Ali, ako to želi isprobati sredstvima Županije ili pak vlastitim, neka proba, piše u priopćenju koji potpisuje riječki gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel.