Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Poduzetnički inkubator

Novouređeni Torpedo čeka neke nove poduzetnike

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2019. u 12:26 2019-07-20T12:26:39+02:00

Poduzetnicima će na 1.700 četvornih metara prostora biti na raspolaganju 14 radioničko-uredskih prostora, konferencijska dvorana, sala za sastanke, mogućnost korištenja 3D skenera i printera i drugo

RIJEKA - Na ukupno više od 1.700 četvornih metara prostora poduzetnicima će biti na raspolaganju 14 radioničko-uredskih prostora, konferencijska dvorana, sala za sastanke, mogućnost korištenja 3D skenera i printera i drugo. Istaknuto je to, naime, jučer prilikom obilaska Tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora Proizvodni park Torpedo, koji je jučer sa suradnicima obišao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Domaćin je bio Dario Zorić, direktor Regionalne razvojne agencije Porin te upravitelj Proizvodnog parka Torpedo, koji je pojasnio kako je u sklopu projekta rekonstruirana postojeća industrijska hala. Građevinski radovi su privedeni kraju, početkom srpnja je izdana uporabna dozvola za objekt, a nabava opreme je pri kraju, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora s dobavljačima, edukacija zaposlenika te instalacija opreme. U novom inkubatoru čije se useljenje očekuje krajem ove ili početkom iduće godine, malim i srednjim poduzećima, ponajprije onima proizvodne orijentacije, olakšat će se pristup visokokvalitetnim uslugama i specifičnim znanjima, kao i korištenje suvremene opreme temeljene na takozvanim aditivnim tehnologijama.

- Proizvodni park Torpedo sveukupno ima 21 funkcionalnu jedinicu, od čega 16 prostora namijenjenih poduzetnicima te će uskoro će biti otvoren javni poziv za sve zainteresirane poduzetnike i obrtnike. Cijeli projekt je sufinanciran iz fondova Europske unije i to bespovratno u iznosu od 97 posto, odnosno 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Prostor je spreman za uporabu, početkom mjeseca smo, naime, dobili i uporabnu dozvolu, kazao je Zorić. Napomenuo je kako se još samo čeka oprema, a riječ je o 3D skeneru, 3D pisaču iz polimera, pijeska te dva 3D pisača u metalu manjeg i većeg obujma, što će pomoći riječkim poduzetnicima u razvijanju njihovih poslovnih ideja, razvoju prototipova, poluproizvoda. ali i gotovih proizvoda za tržište.

Riječki gradonačelnik rekao je kako je cilj ovog projekt pružiti dodatnu potporu zainteresiranim poduzetnicima, prije svega onima koji u svojem proizvodnom procesu koriste ili će koristiti suvremenu industrijsku tehnologiju kao što su 3D skeneri, 3D printeri i CNC strojevi.

- Vjerujem da će biti interesa za ovaj prostor. Ovo je samo jedan u nizu inkubatora koje imamo na području grada. Osim toga, nedavno smo aplicirali za jedan projekt koji ima cilj prenamjenu bivše energane u Tvornici papira koji bi također trebao postati centar razvoja informatičkih tehnologija, što je na tragu razvojne strategije grada, a koja podrazumijeva i razvijanje industrije, ali prije svega novih industrija baziranih na novim tehnologijama i informatici, rekao je Obersnel.

Inače, nositelj projekta je Grad Rijeka, projektni partner je Riječka razvojna agencija Porin, a suradnici Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Centar za istraživanje materijala Istarske županije (METRIS) i znanstveno-tehnologijski pak Sveučilišta u Rijeci STEP-RI. Na projektu se radi od 2017. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.