Skupština

Novo vodstvo Udruge bosanskih Hrvata u PGŽ: Zlatan Car novi predsjednik ‘Prstena’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Naglasak u budućem radu bit će na popularizaciji, reaktiviranju te pomlađivanju članova podružnice, te jačanju poduzetničkog kluba kroz predstavljanje poduzetnika s područja PGŽ-a



RIJEKA Na prijedlog Izvršnog odbora Udruge bosanskih Hrvata »Prsten« Primorsko-goranske županije za novog predsjednika u narednom dvogodišnjem mandatnom razdoblju jednoglasno je izabran prof.dr. Zlatan Car. Kako je naglasila dosadašnja predsjednica, Ana Babić, »Prsten« je vodeća nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada Prsten koja stipendira talentirane učenike i studente s područja Bosne i Hercegovine.


Pozitivan utjecaj


Primorsko-goranska podružnica broji tristotinjak članova i 12 godina postojanja, a novoizabrani predsjednik istaknuo je da prema gruboj procjeni na širem riječkom području živi više od pet tisuća građana koji su porijeklom Hrvati iz BiH. U njihovom je vlasništvu više od 100 privrednih subjekata koji zapošljavaju više od 1.500 radnika s riječkog područja.




– Svi mi Hrvati iz BiH, što uključuje i mene, moramo pomoći i doprinijeti na široj razini društvu u cjelini. U Hrvatskoj, ali i u našoj regiji, pozitivan utjecaj bosansko hercegovačkih Hrvata nije nikako zanemariv. Pored poduzetničkog dijela veliki broj osoba u akademskom svijetu na našem Sveučilištu su porijeklom iz BiH. Samo ću spomenuti neke od njih akademik Daniel Rukavina, prof.dr. Stipan Jonjić, prof.dr. Vinko Tomas – kazao je prof.dr. Car koji je i sam dio sveučilišne zajednice.


Poduzetnički klub


Njegov je program, kako je dodao, definiran u pet glavnih smjerova sukladno strategiji središnjice »Prstena«, a riječ je o tradicionalnim pomoćima potrebitim obiteljima, ali i ustanovama koje se brinu o dobrobiti stanovništva Rijeke i šire okolice, kao i o potpori sportskim i kulturnim događanjima u organizaciji BiH Hrvata u Rijeci te u samoj BiH, a radit će se i na popularizaciji, reaktiviranju te podmlađivanju članova podružnice, jer prema mišljenju novog predsjednika u rad »Prstena« potrebno je uključiti i drugu generaciju bosanskih Hrvata, odnosno generaciju rođenu u Hrvatskoj.


U narednom će se dvogodišnjem periodu raditi i na jačanju poduzetničkog kluba u okviru čega će se organizirati predstavljanje poduzetnika članova »Prstena«, a na području Primorsko-goranske županije cijeli je niz takvih poduzetnika poput Vargona d.o.o, Cvjećarstvo d.o.o. te Vile Kapetanović d.o.o.. Velika će se pažnja usmjeriti i prema stipendiranju studenata i učenika bosansko-hercegovačkog porijekla, a na izbornoj skupštini prisustvovao je i predsjednik središnjice »Prstena« poduzetnik Pavo Zubak koji je izrazio zadovoljstvo što su rashodi primorsko-goranskog »Prstena« najvećim dijelom usmjereni na donacije.


– To znači da nismo sami sebi svrha, a to je i cilj udruge – ustvrdio je Zubak. Ujedno se složio s novoizabranim primorsko-goranskim predsjednikom da jedan od budućih ciljeva »Prstena« treba biti povećanje članstva. Izborna je skupština bila i prilika za usvajanje novog Statuta udruge, a izabrani su i novi članovi Izvršnog te Nadzornog odbora.