Prvi u PGŽ-u

Nova slobodna aktivnost u OŠ Nikola Tesla: Riječki osnovci ovladali prvim kineskim riječima

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Zahvaljujući Konfucijevom institutu u Zagrebu 25 učenika započelo je s učenjem kineskog jezika. Nastava je za njih besplatna, a predavanja drže izvorni govornici koji su završili studije kineskog za strance



RIJEKA Učenici Osnovne škole »Nikola Tesla« prvi su primorsko-goranski osnovci koji su dobili priliku učiti kineski jezik i to zahvaljujući Konfucijevom institutu Sveučilišta u Zagrebu, a jučer su održani ogledni satovi kineskog jezika i radionice kineske kaligrafije koje su dupkom napunile klupe te škole i pružile osnovcima priliku da izgovore i napišu svoje prve kineske riječi. Kineski će se u toj školi, kaže ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić, učiti cijelo ovo polugodište, a plan je da se s novom slobodnom aktivnošću nastavi i iduće školske godine.


– Za sada još uvijek ne znamo koliko će točno djece pohađati program, ali najmanje će ih biti 25. Aktivnost je za njih potpuno besplatna, a predavanja drže izvorni govornici koji su završili upravo studije kineskog jezika za strance. Iste profesorice predaju kineski našoj djeci, polaznicima Kluba mladih, te učenicima Gimnazije Andrije Mohorovičića, a bit će zaposlene i na Ekonomskom fakultetu, pojašnjava ravnateljica.


Petaši oduševljeni


Prvi susret s kineskim jezikom i pismom jučer je među osnovcima izazvao oduševljenje, a u startu su, kaže učenica petog razreda Elma Hašimi, ovladali pozdravima, brojevima i članovima obitelji.


– Ovo je nešto posebno. Zanima me taj jezik, način pričanja, ali i kako se u Kini živi i uči. Za sada mi je sve super, iako izgleda malo teško, navodi Elma.Nakon engleskog i njemačkog jezika kineski će joj biti treći jezik koji će svakog tjedna učiti, a za razliku od nje Rudi Mačešić jučer je na ogledni sat stigao »turistički«, jer iako ga se kineski jezik jako dojmio tjedni mu je raspored toliko krcat da novu aktivnost nema gdje ugurati.

Radionica kaligrafije




– Bavim se atletikom, karateom i dodatno učim njemački jezik tako da još i kineski nemam gdje smjestiti. Jednostavno ne stižem. Čini mi se teško, ali zabavno i nadam se da ću iduće godine naći vremena i za taj jezik, kaže Rudi.


Za razliku od petaša koji su jučer odslušali predavanje i ovladali prvim kineskim riječima šestaši su se okušali u radionici kaligrafije, a iako se pisanje kineskih slova u početku nije činilo tako jednostavnim šestaš Stribor Del Vechio kaže da je lakše kada se uđe »u štos«.



Konfucijev institut, kaže Jelena Vrhovski, jedini je institut na svijetu koji provodi programe besplatne za polaznike, a to je moguće zahvaljujući financiranju Republike Kine.– Dio sredstava odvaja i hrvatska Vlada, a nastojat ćemo besplatne programe održati koliko budemo mogli. Ako se počnu naplaćivati programi za odrasle bit će to simbolično, a programi za djecu uvijek će biti nekomercijalni. Trenutno imamo 1.040 polaznika različitog uzrasta u pet gradova, kaže Vrhovski.


– Teško je na početku, ima puno debelih i tankih zakrivljenih crta. Učili smo pisati brojeve i ime našeg grada. Volio bih naučiti kineski jezik jer ga govori puno ljudi, a i dobro je znati još jedan jezik, ističe Stribor.


Za razliku od njega Vid Ivančić jučer je došao samo vidjeti kako radionica kaligrafije izgleda, a razlog je opet premalo slobodnog vremena.


– Fora mi se čini. Volio bih to učiti, ali nemam baš slobodnog vremena jer se bavim košarkom. Zanimljivo je i drugačije od našeg pisma. Očekuješ da će biti teško, ali nije baš tako jako teško, otkriva Vid.


Poput riječkih osnovaca koji su se jučer suočili s nečim potpuno novim i njihove nastavnice Lucy Zhou te Ji Jieting suočene su s nečim čega su se, kaže Zhou, i malo pribojavale.


– Prvi sam put u Hrvatskoj i moram priznati da me bilo malo strah prije nego sam došla, ali bila sam i jako uzbuđena. No sada sam oduševljena, svi su prijateljski raspoloženi. Sviđa mi se što su more i planine tako blizu i ovo je ze mene neobično iskustvo. Ostajem u Hrvatskoj do kolovoza, no uvjerena sam da ću se opet vratiti, zaključila je Zhou.