Gradonačelnik s poduzetnicima

Nedostatak radnika sve je veći problem u Kastvu

Srđan Brajčić

Gradonačelnik Mostarac s djelatnicima Topoinga

Gradonačelnik Mostarac s djelatnicima Topoinga

Teritorijalno smo mala lokalna samouprava i zbog toga se moramo usredotočiti na naše poduzetnike koji ostvaruju impresivne poslovne rezultate, smatra Matej Mostarac



KASTAV Gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac, uveo je dobru prihvaćenu praksu obilaska lokalnog poduzetništva kako bi se upoznao s njihovim dosadašnjim radom i planovima za budućnost. Jednako tako, Mostarac želi znati s kojim se poslovnim problemima oni svakodnevno susreću i kako lokalna samouprava može pomoći u njihovom rješavanju.


– Ideja o obilaska kastavskog poduzetništva rodila se ovog ljeta. Naime, tijekom uobičajenih protokolarnih druženja, uvidjeli smo da poduzetnici žele i vole razgovarati s predstavnicima Grada i zbog toga smo se odlučili da uvedemo ovakvu praksu – pojašnjava Mostarac koji navodi da je prvo druženje bilo organizirano koncem kolovoza.


Radilo se, naime, o firmi Came Adriatica. U kolovozu Mostarac je bio u novim prostorijama ElektroKastva, gdje su predstavnici Grada upoznati s razvojem ovog kastavskog poduzeća posljednjih godina. U posljednje tri godine ovo poduzeće  proširilo je svoj skladište, k tome dogradilo 120 metara četvornih uredskog prostora, a 2017. godine otvorilo je  novi poslovni odjel pod nazivom Alarmi Kastav. Osim toga, bilo je riječi i o ulaganjima u javnu rasvjetu, ali i o ideji izgradnje punionice za električne automobile. U Topoingu, firmi koja se bavi Inženjerstvom i tehničkim savjetovanjima,  također su otvorene brojne aktualnosti, poput izgradnje novog groblja.




– Dosad smo obišli desetak kastavskih poduzeća. Plan je da posjetimo jednu ili dvije firme tjedno, ovisno o našim poslovnim obvezama. Nakon, dakle, ovog kratkog vremena, možemo slobodno reći da je ideja pala na plodno tlo. Poduzetnici se sada već nama javljaju i raspituju se kada bismo ih mogli posjetiti. Drugim riječima, ovakav oblik suradnje lokalne samouprave s poduzetništvom je važan, primjećuje kastavski gradonačelnik koji ilustrira da se s privrednicima razgovara o raznim temama.


Dugoročan projekt


– Direktor i vlasnik Mime namještaja Milenko Marjanović nas je ugostio u Žegotima na adresi proizvodnog pogona i centralnog skladišta. Proveo nas je kroz novu halu u kojoj se nalazi proizvodni pogon opremljen najsuvremenijim strojevima i tehnički ured s timom iskusnih stručnjaka. Razgovaralo se o materijalima koji se dobavljaju za proizvodnju, procesu i uvjetima nabave, potrebama kupaca, ali i konkurenciji na hrvatskom tržištu. Govorilo se i o problemu s lokalnom betonarom, navodi kastavski gradonačelnik i ističe da tijekom tih sastanaka predstavnici Grada iznose svoje razvojne mjere i projekte. U prvom redu, Grad predstavi sve one poticaje koje poduzetnici mogu dobiti od svoje lokalne samouprave. Mostarac kaže da je poduzetnicima drago što je Grad uveo ovakvu praksu koja bi, vjeruje, trebala poboljšati poslovnu klimu.
Mima namještaj, Kastav, Matej Mostarac,


Mima namještaj, Kastav, Matej Mostarac,


– Osim toga, pokušavamo poduzetnike aktivnije uključiti u proslavu Bele nedeje. Naime, taj događaj okuplja doista veliki broj posjetitelja, pa ga vidimo kao dobru priliku za promociju kastavskih poduzetnika. Grad Kastav je spreman omogućiti poduzetnicima da se bolje prezentiraju posjetiteljima koji na Belu nedeju dolaze odasvud – kaže Matej Mostarac koji priznaje da poduzetnike zanimaju i brojni problemi, od kojih neke može riješiti lokalna samouprava, dok je ipak većina u nadležnosti državnih tijela.


Obilazak kastavskog poduzetništva dugoročan je projekt u kojem Grad Kastav planira obići sve one relevantne lokalne poduzetnike. Iako glavni posao lokalne samouprave, doduše, nije gospodarski sektor, već onaj predškolski, kulturni ili sportski, Mostarac napominje da se na njega ne smije zaboravljati.  


Entuzijazam ne jenjava


– Malo i srednje poduzetništvo važna je gospodarska grana Kastva, štoviše govorimo o motoru koji pokreće razvoj naše sredine. Naime, na teritoriju Grada Kastava naprosto nema prostora za razvoj velikih proizvodnih hala ili poduzetničkih zona. Mi smo teritorijalno mala lokalna samouprava i zbog toga se moramo usredotočiti na naše poduzetnike koji ostvaruju impresivne poslovne rezultate koji su doprinijeli tome da zaposlenost u Kastvu raste, da je smo postali grad koji je ugodan za život i u kojem nema velikih problema. Prema tome, gradske institucije moraju gospodarstvenicima biti na usluzi. Možda će netko od njih prepoznati taj naš trud, pa će poželjeti  još aktivnije se uključiti u život lokalne zajednice, tako što će, recimo, sponzorirati neki naš sportski klub ili kulturnu manifestaciju. U konačnici, svi moramo voditi računa o našoj društvenoj odgovornosti. U tom smislu mogu naglasiti da kastavski poduzetnici nisu izgubili svoj entuzijazam – ističe gradonačelnik Mostarac koji iznosi svoje zapažanje da su kastavski poduzetnici posebno nezadovoljni tromošću državnog sustava.


Jednako tako, svjesni su skromnih mogućnosti lokalne samouprave u rješavanju svojih gorućih problema.


– Pronalazak radnika postaje sve veći problem, na što ukazuje većina njih. Suočavaju se velikim problem odlaska radnika u inozemstvo, ističe Matej Mostarac koji kaže da Grad bilježi sve probleme koji su izrečeni tijekom tih druženja, od kojih su neki već riješeni.


No nedostatak radnika ipak je problem s kojim se mora pozabaviti hrvatska država.