Raznovrsna događanja

Najslađa i najmlađa povorka u maškaranoj Rijeci: Male maske ove subote šeću Korzom

Slavica Mrkić Modrić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Najslađa i najmlađa povorka Riječkog karnevala ove će subote prošetati Korzom. Točno u 13 sati Rijekom će poteći rijeka maškaranih vrtićara i osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, naravno, s naglaskom na Primorsko-goransku županiju. Tko će sve taj dan stupati srcem grada na Rječini, i što je bitno znati vezano uz to događanje, na presici Riječkog karnevala, održanoj u »Kašetici« rekla je Ines Boban Štiglić iz TZ-a grada Rijeke.


– U povorci će sudjelovati gotovo 5 tisuća djece u dobi od 18 mjeseci, pa do 14 godina. Dolaze iz 62 karnevalske grupe vrtićke i osnovnoškolske dobi. Zabave i plesa na Korzu u subotu sigurno neće nedostajati te će nas prije početka povorke zabavljati zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice, a na Trgu Republike Hrvatske čekaju nas Prve riječke mažoretkinje, kazala je Boban-Štiglić i dodala kako će povorku predvoditi Kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak i Meštar Toni potpomognuti s princom Dječjeg karnevala Daliborom Vranješom i princezom Leonom Tepša te njihovim pratiteljima Rokom Miše Videčak, Stellom Paulić i Magali Paliskom.



I glazbeni spektakl ili najgledanija emisija HRT-a »Lijepom našom« dolazi na Riječki karneval, i to 20. veljače u Centar Zamet. Od 19 sati nadalje te će se večeri snimati dvije emisije u trajanju od 75 minuta, u cijelosti posvećene Riječkom karnevalu, karnevalskoj tradiciji Rijeke i okolice te maškaranim običajima.– Emisije će biti emitirane 2. i 9. ožujka na HTV-u, a u programu sudjeluju karnevalske grupe Zametski zvončari, »Vavek parićani«, Pehinarski feštari, Pehinarska gospoda, Lako ćemo, Halubajski zvončari uz Meštra Tonija te kraljicu Riječkog karnevala 2019. Nikol Marelja-Bošnjak, ali i glazbeni nastup muške i ženske klape Kastav, Ženske klape Luka, KUD-a Zvir, Damira Badurine, Klape Flumen, Jelene Brajković, Koktelsa, Đanija Maršana i brojnih drugih, rekao je Branko Uvodić, voditelj i urednik emisije »Lijepom našom«. Ulaznice po cijeni od 30 kuna (parter i tribine) u prodaji su u Turističkom informativnom centru na Korzu, no saznajemo da ih je ostalo još jako malo, pa tko želi biti dijelom »Lijepe naše pod maskom«, nek’ požuri.




Male maškare moći će se vidjeti na ruti od Rive, preko Trga 111. brigade HV-a, Trga Republike Hrvatske, Korza, Scarpine ulice, Trga bana Jelačića, Ribarske ulice, pa do Grobničke rive. Njihov završni parti bit će u zgradi Export Delte.


– Duž trase bit će postavljene četiri pozornice i petero voditelja kroz manifestaciju – Ivana Bilen na Trgu RH, Gordana Brkić-Žagar i Nina Dukić Srok na Korzu, Alen Polić u Scarpinoj, Maja Stepančić na Jelačićevom trgu te Valerio Benčić Vale u Export Delti, kazala je Boban-Štiglić i podsjetila kako će se tradicionalno, tijekom povorke, na nekoliko punktova u gradu moći oslikati lica.


Tko ne stigne u grad, rečeno je, povorku može odgledati putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala ili na YouTubeu.Sve u svemu, u Rijeci je za ovaj vikend najavljeno još mnoštvo događanja, no ono najveće i najbitnije je Dječja povorka jer tada će gradom prolaziti budućnost Riječkog karnevala. Stoga, tko može, u subotu od 13 nadalje na Korzo. Meteorolozi najavljuju sunčan dan.