Tradicionalna manifestacija

Najavljeno 28. Kastafsko kulturno leto: Za svakog ponešto na ‘Festivalu koji povezuje’

Davor Mandić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Program se može podijeliti na dramski, dječji, glazbeni, književni i izložbeni, a tu su još i Festival gitare, Ritam dvorišta i radionice



KASTAV – Dvadeset osmo izdanje Kastafskog kulturnog leta, manifestacije koja se u kontekstu Hrvatske doista može pohvaliti dugovječnošću, održat će se pod sloganom »Festival koji povezuje«, a prema riječima predstavljača na konferenciji za novinare održanoj u kastavskoj Kući belice, bit će na KKL-u za svakoga ponešto.


Program i misiju KKL-a predstavili su predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto Helena Ninković Budimlija, administratorica Udruge Linda Petrović i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, koji je posebno nahvalio nastojanja Udruge.


– Tradicija koja ide dalje, to je Kastafsko kulturno leto, manifestacija kakvom se malo tko može pohvaliti, a ono što je pritom posebno je to što je sve to djelo jedne udruge, koja funkcionira kao ustanova. I zato zahvala svima koji su uključeni u projekt – rekao je Mostarac, istaknuvši da je geslo ovogodišnjeg izdanja doista potvrđeno povezivanjem više kulturnih subjekata, poput Kastav blues festivala, Čansonfesta i History Film Festivala.


U znaku čakavštine




O programu i misiji KKL-a više su govorile Helena Ninković Budimlija i Linda Petrović. Ninković Budimlija rekla je da im je želja bila da programom zadovolje ukuse što šire publike. Program se može podijeliti na dramski, dječji, glazbeni, književni i izložbeni, a tu su još i Festival gitare, Ritam dvorišta i radionice.


U dramskom programu, jednom od najposjećenijih programa festivala, posjetitelje očekuje mjuzikl »Kažin na 365« te predstave »Tiramola«, »Đurologija«, »Oštija«, »Igra u dvoje«, »Brodolomke« i »Ljubavna pisma Staljinu«. Dječji program uključuje održavanje predstava »Orkestra Poca Loca« i »Lara u svijetu životinja«.


U glazbenom programu će na otvorenju Kastafskog kulturnog leta u petak, 28. lipnja nastupiti muška klapa Kastav, a tijekom ljeta pokazat će se Zoran Predin, Nina Badrić, S.A.R.S., DJ Ivan Mastermix i Los Cabaleros, a bit će i koncerata klasične glazbe u izvedbi Mislava Režića, Laure Vadjon, Antigone Tsalle. Glazbeni program KKL-a zaključit će koncert Sandre Bagarić.



I u književnom programu nastupit će Zoran Predin, a bit će i govorene čakavske poezije pod nazivom »Miće i vele besedi«. I inače će čakavština biti posebno zastupljena, s obzirom na to da su predstave »Kažin na 365«, »Tiramola« i »Oštija« također na čakavskom, a na otvorenju će čakavski program voditi Dragica Stanić.


Besplatni programi


Izložbeni program će se prema riječima Ninković Budimlije nastojati protegnuti i kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine moći će se vidjeti radovi Željana Pavića, Borisa Roce, Alme Dujmović, Duška Šibla, Udruge likovnih umjetnika amatera »Braće Baštijan«, projekta »Kvarner«, Vedrana Ružića i Marijana Pongraca.


Festival gitare donijet će pak koncert Darka Bageskog, Enrica Milanesija te Tea Collorija i Momento Cigano.


Ritam dvorišta zamišljen je kao mjesto druženja s glazbenicima, prijateljima i susjedima-domaćinima, a nastupit će Denis Razz Adjustable Trio, Spart Jazz Quintet te Dorian Rubeša i Ema Sušanj. Ovi programi su besplatni.


Radionički program uključuje također besplatne višednevne radionice: Radionica sviranja gitare pod vodstvom Zorana Majstorovića održat će se od 10. do 14. srpnja, a Radionicu glume vodit će od 6. do 7. srpnja nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak.