Saki je dobro prišal

Najavljen noćni karnevalski spektakl na Halubju, evo što nas sve očekuje ove godine

Slavica Kleva

Foto TZ Viškovo

Foto TZ Viškovo



VIŠKOVO – Saki je dobro prišal na Halubajski karneval – tim je riječima otvorila konferenciju za novinare Marina Jurić, direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo i time zapravo najavila peto godišnje doba.


A ono, najveselije, maškarano, na Viškovu oduvijek obiluje dobrom zabavom. Tradicija njegovanja pusta, pusnih običaja i Halubajskog karnevala nastavlja se i ove godine bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije, obećala je Jurić, a dobrodošlicom u Viškovo pridružila joj se i načelnica Općine Sanja Udović koja uživa u svojoj funkciji načelnikovanja još vrlo malo, do Antonje, kada će joj ključeve općine preuzeti Mića Maja, Maja Skalamera.


U petak na Antonju, uz vesele zvuke Limene glazbe Marinići započinje karnevalsko ludilo na Viškovu, a u 18 sati na Brege ispred crkve sv. Mateja bit će predan općinski ključ i obješen pust označavajući tako početak vladavine maškara.




Već tradicionalno na dan Halubajskog karnevala, u subotu, sa startom u Viškovu odvijat će se 11. Rally maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija 2020. Svi ljubitelji maškara, karnevala, oktana i životnog veselja moći će ispratiti šarena vozila na dva, četiri i više kotača s parkirališta Milihovo u 10 sati na putu do Opatije.


– Prošle godine proslavili smo jubilarni 20. Halubajski karneval koji je prvi put doživio noćno izdanje. Ove godine nastavljamo s noćnim karnevalom. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15 sati.


Uz tridesetak maškaranih grupa s više od 1.700 maškara iz Primorsko-goranske županije, Istre te susjedne Slovenije, na ovogodišnjoj povorci pridružit će nam se i uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske, naglasila je Jurić.



Prvog dana veljače u caffe baru Parabela održat će se hvalevrijedna maškarana humanitarna akcija »Velo maškarano srce«, a navečer maškarano druženje »Ča te ja poznan?!?« s izborom najbolje maškare.


Predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host pozvao je sve na izložbu fotografija Zvončara u Domu Ronjgi. Izložba je humanitarnog karaktera, novac od prodaja fotografija odlazi Dječjoj bolnici Kantrida, rekao je između ostalog Host.


Trodnevni vrhunac ovogodišnjeg pusta počinje na Pusnu nedeju kada svoju višestoljetnu tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Sve pozivamo da nam se pridruže na Pustu 2020, pridi na noćni karneval u halubajski kraj, živio pust!, poručila je Jurić.