Ogroman iskorak

Nadomak Rijeke se uređuje najveće hrvatsko skijalište. Evo što se sve planira napraviti na Platku

Mirjana Grce

Dovršetak radova za prvu cjelinu je do sredine listopada 2019. kada će se zasnježiti Radeševo, a cijeli sustav u funkciji bi trebao biti do početka zime 2019./2020., kaže zamjenik župana Marko Boras Mandić



Izgradnja sustava za zasnježenje, najveća pojedinačna investicija u sportsku infrastrukturu Primorsko-goranske županije, čija je prva faza započela prošli tjedan, apsolutni je uvjet za povećanje broja »snježnih« dana i sigurniju zimsku sezonu, posebice zimske školske praznike, kao i posljedično veći broj korisnika – sportaša, rekreativaca, turista, kaže zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić nakon početka radova.


Sječa šume 


Akumulacija volumena 44.500 kubičnih metara projektirana je za količinu vode koja će omogućiti dva zasnježenja staza Radeševo, Pribeniš i Baby lift. Izgradnja sustava planirana je u nekoliko faza, odnosno kroz potpisivanje pet ugovora, točnije cjelina – prva cjelina se odnosi na dvije faze, odnosno akumulaciju, pumpaonicu i cjevovode za zasnježenje staze Radeševo 1, druga cjelina na cjevovode za zasnježenje staze Zavoj 19, treća cjelina su tri faze, odnosno dionice cjevovoda za stazu Radeševo 2 i prihvatne cjevovode, četvrta cjelina su staze Baby lift i Pribeniš te peta cjelina koja se odnosi na nabavu opreme odnosno topove za zasnježenje.


– Dovršetak radova za prvu cjelinu planiran je do sredine listopada 2019. godine, kada će se zasnježiti Radeševo, a cijeli sustav u funkciji bi trebao biti do početka zimske sezone 2019./2020., kaže Boras Mandić.




Početak radova na sustavu za zasnježenje na Platku podrazumijeva sječu šume na području budućeg akumulacijskog jezera i pratećih objekata, čišćenje područja od stabala, granja i korijenja te izvođenje grubih građevinskih radova na budućem akumulacijskom jezeru (iskopi). Sječu šume i čišćenje područja izvode Hrvatske šume i tvrtka Erosi d.o.o., svaka u svojoj domeni, a građevinske radove će izvoditi GP Krk. Nositelj svih poslova odnosno potpisnik ugovora je francuska tvrtka Sufag SAS.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Za potrebe ovog projekta, na površini od 2,2 hektara, bit će izvučeno šestotinjak kubika drvne mase. Jedan dio, onaj kvalitetniji, ide u pilane, a ostatak proizvođačima peleta i kupcima, kaže upravitelj Šumarije Rijeka Dejan Švob.


Zadovoljna načelnica 


Zadovoljstvo početkom ovog velikog projekta, kojim Platak uistinu postaje nacionalno skijalište broj jedan, a kojim će se produžiti zimska sezona, ali i proširiti ljetni sadržaji, ne kriju ni u Općini Čavle, koja, sukladno proračunskim sredstvima, svake godine izdvaja određena financijska sredstva i ulaže u Platak.


– Drago nam je da projekt kreće s realizacijom. Značit će to još bolje uvjete za Platak zimi, također, podignut će i razinu atraktivnosti Platka ljeti, obzirom da dobivamo veliko jezero oko kojeg planiramo urediti šetnicu s novim zanimljivim sadržajima. Što se tiče planova i ulaganja Općine Čavle, na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka o oslobađaju od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 24 tisuće kuna za pumpaonu 2. Osim toga, i u 2019. godini, usprkos niskom proračunu, pomoći ćemo Goranskom sportskom centru sa 150 tisuća kuna. Tu stavku u proračunu nismo dirali, ističe načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.



Za provedbu projekta na Platku za razdoblje od 2018. do 2020. godine Županijska skupština PGŽ-a donijela je 27. rujna ove godine odluku o financiranju gradnje sustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjih sadržaja u sklopu provedbe projekta RSRTC Platak, u ukupnom iznosu 26,75 milijuna kuna, od kojeg iznosa se najveći dio odnosi na izgradnju sustava za zasnježenje po godinama i namjeni – u 2018. godini u iznosu od tri milijuna kuna, u 2019. dvanaest milijuna kuna te u 2020. godini 11.750.000 kuna. Sustav zasnježenja ukupno je vrijedan 22,5 milijuna kuna, otkup snage električne energije 1.750.000 kuna, nadzor i tehničko savjetovanje milijun kuna te ostali sadržaji i aktivnosti 1,5 milijuna kuna, što sveukupno iznosi spomenutih 26.750.000 kuna.



Također, dodaje, Općina je već ove godine pomogla u preuređenju sanitarnih čvorova u Velikom domu, gdje su ti prostori sada kompletno preuređeni, a uz Općinu Čavle projekt su sufinancirali i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Općine Čavle i najmoprimci iz vlastitih sredstava.


– U Velikom domu financirali smo obnovu svih snjegobrana na krovu, a u Malom domu započeli smo sanaciju krova, no zbog loših vremenskih uvjeta radovi će se obaviti u rano proljeće sljedeće godine. Do sljedeće ljetne sezone, 2019., trebalo bi biti gotovo i novo četverostazno boćalište, koje će omogućiti pripreme boćara na Platku, ali i neke druge rekreativne sadržaje osim samog boćanja. Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji na svim ulaganjima, a činjenica da je Platak postao najveće i najomiljenije hrvatsko skijalište, svima nam je ogromna nagrada i zadovoljstvo, kaže načelnica Cvitan Polić.


Novim izgledom i sadržajima Platka zadovoljan je i najmoprimac Općine Čavle Nedžad Brkić, koji sa svojom obitelji od listopada 2016. godine u najmu ima Mali dom.


– Naravno da nas vesele novi sadržaji i ulaganja u Platak, jer to znači bolju posjećenost i više gostiju. Nama to jako puno znači, posebice tijekom ljeta, koja su na Platku posljednjih godina puno posjećenija nego prije. Ovaj sustav zasnježenja koji se gradi osigurat će i produžiti zimsku sezonu. Znate kakve su zime na Platku, prevrtljive, jedne godine padne puno snijega, a druge ne. Prošla je zimska sezona bila jako dobra, ove godine snijeg malo kasni, jer je prošle pao već sredinom studenog. Međutim, zahvaljujući ulaganjima Primorsko-goranske županije, Goranskog sportskog centra i Općine Čavle predstoje nam ipak bolja vremena, kaže Brkić.


Zimske radosti 


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Protekloga vikenda na Platku je počelo doba zimskih radosti, kako za malu i veliku djecu, tako i za odrasle. Proteklog vikenda snježna je bjelina na tome omiljenom primorsko-goranskom skijalištu i izletištu prekrila sve – svako pojedino stablo, svaku stazu, svaku livadu, i Platak učinila čarobnim. Ukratko, priroda je darovala i učinila svoje, ali jednako tako posvuda na Platku vidljiv je veliki trud svih onih koji o njemu brinu.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Skijaške staze prošlog vikenda još nisu bile otvorene jer snijega nije bilo više od 20 centimetara, no su zato na sve strane šetali i sanjkali i veliki i mali, roditelji s djecom, cijele obitelji, skupine prijatelja. Koliko je bilo zadovoljstvo svih posjetitelja, najbolje su govorila sretna i zarumenjena lica najmlađih.


A možda već sljedećeg vikenda, padne li dovoljno snijega, svih sedam staza sa šest-sedam kilometara, plava, crvena i crna, bit će otvorene.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Baš svi s kojima smo na Platku, o Platku prošloga vikenda razgovarali samo su govorili o ljepoti i miru koji daje idilična priroda, dobroj hrani, ugodnom smještaju i atmosferi u tamošnjim domovima.


– Svima izražavamo dobrodošlicu. Želimo ponoviti odličnu prošlogodišnju sezonu, i možemo reći da je sezona započela. S prvim snijegom je Goranski sportski centar stvorio uvjete za sanjkanje te smo stavili u pogon pokretnu traku u podnožju Radeševa. Čim padne dovoljno snijega za skijanje sve ćemo staze otvoriti – objasnio je nam je Davorin Klobučar iz Goranskog sportskog centra.


I ove sezone na Platku posjetitelje, uz ono što priroda daruje sama, očekuje i niz sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja te dobra ugostiteljska ponuda na više lokacija.