Riječka podružnica

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Civilni sektor partner tijelima javne vlasti

Damir Cupać

S otvorenja podružnice u Ulici žrtava fašizma 2 / Snimio Marin ANIČIĆ

S otvorenja podružnice u Ulici žrtava fašizma 2 / Snimio Marin ANIČIĆ

Za rad civilnog sektora osigurano je više od milijardu kuna iz europskog socijalnog fonda, odnosno ove godine Nacionalna zaklada ima više sredstava na raspolaganju nego u svih prethodnih 15 godina, istaknuo ministar  Marko Pavić



RIJEKA U Ulici žrtava fašizma 2 otvorena je regionalna podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a otvorenje su uz brojne predstavnike udruga uveličali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ravnateljica Vladinog Ureda za udruge Helena Beus, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić, zamjenik župana Petar Mamula.


Ministar Pavić naglasio je da Vlada gleda na civilno društvo kao na partnera kada je u pitanju kreiranje javnih politika.


– Za rad civilnog sektora osigurano je preko milijardu kuna iz europskog socijalnog fonda, odnosno ove godine Nacionalna zaklada ima više sredstava na raspolaganju nego u svih prethodnih 15 godina. Civilne udruge su partneri koji na terenu mogu najbrže odreagirati na društvene promjene i tim je veći njihov značaj. U trenutku kada neki misle da je Zemlja ravna ploča i da ne treba cijepiti djecu, treba i te kako ulagati u programe obrazovanja i znanstvene projekte. Javite se kako biste iskoristili značajna financijska sredstva i uvjeren sam da će vam regionalna podružnica pomoći da zajedno osmislimo dobre projekte i zajedno potrošimo milijardu kuna – poručio je Pavić.



Cvjetana Plavša-Matić pojasnila je da je Rijeka nakon Splita drugi grad u kojemu je otvorena regionalna podružnica.– One su sastavni dio Odjela za podršku i praćenje provedbe programa EU-a Nacionalne zaklade te će na lokalnoj i regionalnoj razini pružati podršku korisnicima odobrenih bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u cilju povećanja razine profesionalnosti i učinkovitosti provođenja projektnih aktivnosti usmjerenih krajnjim korisnicima, kvalitetnog korištenja odobrenih sredstava te utjecaja na društveni i ekonomski razvoj u Hrvatskoj, zaključila je Plavša-Matić.


Gradonačelnik Obersnel uvjeren je u pozitivnu ulogu regionalne podružnice koja će pomoći da se dugogodišnja suradnja riječke lokalne samouprave i civilnog sektora digne na višu razinu.


– Ta suradnja odnosi se i na Nacionalnu zakladu koja je u proteklih 15 godina opravdala svoje postojanje. I dokazala da je civilni sektor potreban za razvoj cijeloga društva. Jer ako to nije tako, onda bi u pitanje, kod nas u Rijeci, došao čitav niz projekata koji se ne bi mogli provoditi bez desetaka udruga koje su nositelji, od skloništa za brigu o zlostavljanim ženama i djeci do rada s ovisnicima – izjavio je Obersnel.


Zamjenik župana Petar Mamula također je ocijenio da su udruge partneri tijelima javne vlasti te da će otvaranje regionalne podružnice biti vjetar u leđa civilnom sektoru.