Izložba fotografija

Na panoima na Korzu prveh 50 let Zametskeh zvončari

Sanja Gašpert

Izložba, koju su obišli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić, u pratnji zametskih zvončara, postavljena je u povodu obilježavanja pedeset godina postojanja Zametskih zvončara



RIJEKA  »Zametski zvončari – prveh 50 let« naziv je izložbe fotografija postavljene na panoima Grada Rijeke na Korzu.


Izložba, koju su obišli riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić, u pratnji zametskih zvončara, postavljena je u povodu obilježavanja pedeset godina postojanja Zametskih zvončara.


Naime, kako je istaknuto, uz maškare, koje su na Zametu prisutne još od početka 20. stoljeća, u obilazak Zameta i okolice, na Pusni pundejak 1968. godine, iz šale su krenuli i prvi zvončari.




Prvih nekoliko godina mladići su se pojavljivali u manjem broju i različito odjeveni, a današnji izgled, koji temu nalazi u vikinzima, imaju od 1971. godine.


Zametski zvončari danas broje devedesetak odraslih i četrdeset malih aktivnih članova. Sudionici su brojnih karnevala u Hrvatskoj i inozemstvu, provode humanitarne akcije, a s ponosom pronose i ime svoga grada na brojnim gostovanjima i predstavljanjima i izvan karnevala.