Snježnik

NUŽNA HITNA SANACIJA Planinarski dom s najljepšim pogledom propada i čeka EU sredstva

Sanja Gašpert

Dom je dan na korištenje NP-u Risnjak, PGŽ je obavio svoju obvezu i financirao izradu dokumentacije, no kako sredstva za obnovu dosad nisu osigurana, ozbiljno se razmatra mogućnost prijavljivanja na natječaje EU fondova



RIJEKA Obraćam se sa zamolbom ili idejom da pokrenete pitanje uređenja planinarskog doma Moša Albahari na Snježniku, koji propada već dvadesetak godina. Naime, u kolovozu 2016. godine iz Primorsko-goranske županije stigle su najave kako će dom uskoro biti u funkciji. Stjecajem okolnosti na Snježniku sam bio 18. lipnja 2016. godine i snimio jadno i tužno stanje doma, tako da o skorašnjem radu doma nije moglo biti ni riječi. Također, dolaskom jeseni i zime, kiše, snijega i bure, nemoguće je bilo što raditi na domu. S obzirom kako se stanje nije promijenilo, 3. prosinca 2017. godine pisao sam Primorsko-goranskoj županiji te u roku dva dana dobio sljedeći odgovor:


»Republika Hrvatska je Dom dala na korištenje NP Risnjak. Primorsko-goranska županija je u želji da se uredi taj objekt potpisala sporazum s NP Risnjak i nadležnim ministarstvom o financiranju uređenja Planinarskog doma Snježnik te je preuzela obavezu financiranja izrade potrebne dokumentacije za uređenje, a nadležno ministarstvo obavezu osiguranja sredstava, putem EU fondova. Nositelj ukupne investicije prema sporazumu je NP Risnjak. Županija je svoju obavezu izvršila i financirala izradu dokumentacije«, ističe u mailu upućenom na redakciju našeg lista Riječanin Marijan Matković.


Dodaje kako, prema objašnjenju dobivenom od ravnatelja NP Risnjak, kao nositelja investicije za sada nisu osigurana sredstva za samu izgradnju, obzirom da od strane EU fondova nije bio objavljen natječaj na koji bi se projekt mogao prijaviti. Također, kaže, NP Risnjak će pratiti objavu natječaja u narednoj godini i prvom prilikom prijaviti projekt, radi osiguranja sredstava i same izgradnje. U međuvremenu je u Novom listu bilo još nekoliko članaka o Platku, ali se Snježnik više nije spominjao, kao da je postao zabranjena tema, piše Matković. Dodaje kako je očito da dom uskoro neće biti u funkciji.


Puno čimbenika


– Jedino je sigurno propadanje još najmanje godinu dana. U odgovoru Županije spominje se puno čimbenika o kojima ovisi sanacija doma i sve daje na narodnu poslovicu o babicama i stričevima, kao i poznatu »mudrost« – napravit ćemo još ljepši i još stariji, kaže Matković.Na novinarski upit što je Primorsko-goranska županija napravila u svezi s planinarskim domom na Snježniku, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc kaže kako su riješeni imovinsko-pravni odnosi, u smislu da je dom ucrtan u katastarske planove i upisan u vlasničke knjige na Republiku Hrvatsku. Naime, vlasnik doma je Republika Hrvatska, a njime upravlja Nacionalni park Risnjak.




Planinarski dom Moša Albahari na Snježniku sagrađen je 1951. godine u stijeni i s najljepšim pogledom u Hrvatskoj, koji »puca« na Dolomite, Snežnik, Triglav, Julijske alpe. Vrh Snježnika (1506 metara) je kamenit okružen cvjetnim planinskim livadama, s kojeg se otvara prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. Planinarski dom Snježnik, kapaciteta 20 ležaja, smješten je svega nekoliko minuta podno vrha. Ispod vrha Snježnika nalazi se prostrana visoravan Platak, koji je postao središte riječkog planinarskog i skijaškog turizma. Platak je ujedno i polazna točka za uspon na Snježnik.



Glavni projekt


– Izrađen je idejni te glavni projekt s troškovnikom, za što je Županija izdvojila tri milijuna kuna, bez PDV-a. Dakle, Županija je bila investitor, a nositelj projekta NP Risnjak. U ishođenje građevinske dozvole nije se krenulo, s obzirom da nisu osigurana sredstva za realizaciju projekta. Podsjećamo, nositelj projekta je NP Risnjak, a sredstva je trebalo osigurati nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, sukladno sporazumu, kaže Petrc. Podsjeća kako je dana 19. veljače 2015. godine potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta obnove planinarskog doma na Snježniku, između Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Primorsko-goranske županije i Javne ustanove nacionalni park Risnjak.


– S obzirom da se nisu uspjela osigurati sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kako je prethodno planirano, nije se moglo prići realizaciji projekta te se prišlo iznalaženju drugih sredstava za realizaciju projekta. Ozbiljno se razmatra mogućnost da se projekt prijavi na EU fondove i to u prvom redu na Fond za regionalni razvoj ili Operativni program – OP konkurentnost i kohezija 2014.-2020. ukoliko se raspiše takav natječaj, ističe Petrc. Dodaje kako je projekt sanacije planinarskog doma također prijavljen i na Fond Zajedničkih sredstava parkova Hrvatske. Rezultati istog nisu još poznati, no ako će i biti odobrena sredstva, bit će to u manjem obimu i neće biti dovoljna za kompletnu sanaciju, kaže Petrc.