Unija Kvarnera kontra dogovora

NOVI PROBLEMI ZA KOMADINU Lijevoj koaliciji u PGŽ-u prijeti raskol zbog Matulja

Tihana Tomičić

Marko Boras Mandić tvrdi da nema razloga izgubiti povjerenje Zlatka Komadine / Foto Sergej DRECHSLER

Marko Boras Mandić tvrdi da nema razloga izgubiti povjerenje Zlatka Komadine / Foto Sergej DRECHSLER

Jedini vijećnik Unije Kvarnera u Matuljima glasovao je za AM i HDZ i ostale, a ne za PGS-ovca što komplicira situaciju, budući da PGS prijeti izlaskom iz koalicije u PGŽ-u, a ako SDP ostane bez ta četiri glasa, novi izbori u Županiji postat će realnost



RIJEKA – Iako je Marko Boras Mandić postao zamjenik župana zbog toga što je bilo dogovoreno da niti u jednoj jedinici lokalne samouprave nema suradnje ni sa kim osim sa SDP-om, prije nekoliko dana dogodilo se da je vijećnik Borasove nove stranke, Unije Kvarnera, u Općini Matulji praktički natjerao SDP-ovog načelnika Marija Ćikovića na kohabitaciju, jer je umjesto SDP-a podržao Akciju mladih, HDZ i ostale. Na taj način Unija Kvarnera je na »prvoj okuci« iznevjerila dogovor sa SDP-om, a na pitanje na konferenciji za novinare jučer je li time i on izgubio povjerenje župana Zlatka Komadine, Boras Mandić je rekao:


PGS razočaran


– Potpuno ste u krivu, naš se dogovor odnosio na izvršne vlasti, a ne na općinska vijeća, to su dvije različite stvari.


Ipak, Matulji su razlog zašto je i PGS razočaran ovakvim razvojem događaja, te prijeti opasnost da se koalicija SDP-a, PGS-a i partnera u Županijskoj skupštini na tome raskoli, jer su u PGS-u nezadovoljni što SDP nije osigurao u Matuljima glas za PGS-ovo predsjednika vijeća Mladena Prenca, nego je Unija Kvarnera sa svojim jednim vijećnikom na kraju glasala za AM i HDZ i ostale.




Kako je poznato, Darjan Buković iz Akcije mladih izabran je na konstituirajućoj sjednici za predsjednika Općinskog vijeća Općine Matulji, a za potpredsjednike su izabrani nezavisni Željko Grbac i Vedran Grgurić iz HDZ-a. Oba potpredsjednika bili su na izborima za načelnika protukandidati Mariju Ćikoviću, koji je ovim »rasporedom snaga« došao u situaciju kohabitacije s Općinskim vijećem budući da koalicija SDP-PGS-IDS-HSU koja ga je podržala za načelnika nije uspjela osigurati većinu. Nedostajao im je samo jedan glas, a Unija Kvarnera čiji je osnivač Marko Boras Mandić podržala je ovu kombinaciju, a ne SDP i PGS.


– Ovo je više nego nekorektno, i PGS Matulja ovih dana će odlučiti kako dalje. Ovo ozbiljno opterećuje odnose na razini cijele Županije – rekao nam je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš jučer.


Jedan glas


SDP i Zlatko Komadina pokušavaju formirati većinu u Županijskoj skupštini gdje im nedostaje jedan glas, ali ako ostanu i bez PGS-ova četiri glasa, novi izbori u Županiji postat će realnost, zato je matuljska situacija itekako važna za odnose u većinskoj koaliciji. Zašto je Boras Mandićeva Unija Kvanera glasala za AM i HDZ umjesto za SDP, ostaje nejasno. Oni samo naglašavaju da je i PGS, pa i IDS u raznim kombinacijama u predstavničkim tijelima – primjerice, PGS je u Fužinama podržao vijeće u kojem je SDP izgubio, a isto je bilo i u Malom Lošinju, gdje je IDS u vijeću podržao HDZ, samo kako ne bi bilo novih izbora.


Ovih dana traju razgovori o Županijskoj skupštini, koji su vrlo osjetljivi i mogli bi završiti novim izborima ako SDP ne nađe jednu ruku, ali činjenica je da je ionako napetu situaciju sada dodatno iskomplicirala odluka Borasa Mandića, koji je i sam iz Matulja, a nikad ne bi ponovno bio podžupan da nije imao podršku SDP-a, koji je na kraju u toj općini podržao ostale kandidate, ali ne i SDP.