Mađioničarski izazov

NOĆ ILUZIJE I MAGIJE Riječanin u petak napada svjetski rekord u brzini Houdinijevog bijega

Dražen Herljević

Andrej Škedel pokušat će prikazati dosad najuspješniju izvedbu točke koja se već 100 godina smatra prestižnom u svijetu mađioničarstva, ali se stalno usavršava i unapređuje



ČAVLE Petak 13. na Čavji ne donosi nesreću, već noć iluzije i magije u kojoj će Andrej Škedel, jedan od najvećih europskih iluzionista, pokušati oboriti svjetski rekord u brzini Houdinijevog bijega. Radi se o disciplini koja se već 100 godina smatra prestižem u svijetu mađioničarstva, stalno se usavršava i od svog nastanka unaprijedila se do neprepoznatljivosti. Brzina bijega iz sanduka postala je predmet natjecanja, a na Čavlima će Andrej Škedel pokušati prikazati najbolju izvedbu te točke na svijetu!


Usporedba s Copperfieldom


Noć iluzije i magije počinje u Domu kulture u 20 sati u organizaciji Udruge Livingstone iz Rijeke i suorganizaciji čavjanske Turističke zajednice Čavle i Općina Čavle.


– Uz hit točke Houdinijevog bijega iz blindiranog sanduka, Impaled iluzije i Interlude iluzije, što ih je proslavio sam David Copperfield, Škedel će sa svojim ansamblom izvesti još i prolaženje kroz tijelo, razna stvaranja, nestanke, levitacije te mnoge klasične, ali i moderne točke što ih je naša publika mogla do sada vidjeti samo u emisijama Dinama, Crissa Angela i sl. – ističe organizator Denis Redić iz Udruge Livingstone.




»Riječki Houdini«, kako zovu Škedela, široj je javnosti postao poznat kada se na visini od 30 metara, obješen o goreći konop, uspio osloboditi iz luđačke košulje, a svoj put kroz opasne iluzije nastavio je bijegom iz vodenog tanka te »Ruskim ruletom« u kojemu je izbjegao nalete jurećeg vozila. Redić ističe i njegovo kontroverzno predviđanje u kojemu je sedam dana ranije predvidio i zapisao loto brojeve koji su bili izvučeni u 36. kolu lota 7/39.


– U predstavu za Čavle ubacili smo dvije velike iluzije koje još nismo izvodili te niz novih točaka poput stola s čavlima. Dotjerali smo i već dobro poznate točke i sve skupa organizirali u veliki iluzionistički show koji možemo usporediti, recimo, s predstavama Davida Copperfielda, kaže Škedel, naglašavajući da je mađioničarstvo po novitetima i broju interesenata trenutačno najbrže rastuća umjetnost tako da zahtijeva od izvođača stalnu edukaciju i praćenje trendova.



Nakon proljetnog serijala kazališnih hit predstava teatara Moruzgva, Exit i Kerempuh u Domu kulture Čavle, organizator Denis Redić odlučio je napraviti mali zaokret te ponuditi nešto sasvim novo za ovo naše podneblje, kako kaže, jedan pravi »Las Vegas spektakl«.


– Andrej Škedel je doista izvrstan iluzionist i mađioničar koji sa svojim umijećem i referencama ima potencijala sutra nastupati u centru Pariza. Izuzetna osoba s kojom bih volio u bližoj budućnosti odraditi seriju nastupa koje želim u kulturnom turizmu tijekom iduće godine projektirati kao nacionalni Croatia Magic Fest – kaže Redić.



Samoubilačke točke


Po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj je izuzetno malo dobrih mađioničara, ali oni koji to jesu, ističe, bez problema mogu konkurirati na bilo kojoj svjetskoj sceni.


– Ljudi me često pitaju o opasnosti ovih predstava, neki su ih čak nazvali i samoubilačkim točkama. Postoje točke koje su izuzetno opasne iz niza razloga, graniče s ekstremnim sportovima, fizičke ozljede su učestale, neki iluzionisti kroz povijest su i ginuli, primjerice u vodenom tanku ili oslobađanjima na visinama, ali sve za zabavu! Jednostavno kada želite svoj posao raditi na vrhunskoj razini, ništa nije teško, naprotiv zadovoljstvo je pokušati teške stvari. Moj tim i ja izuzetno volimo ovo što radimo te ćemo se i na Čavlima potruditi pripremiti sjajan show – zaključuje Škedel.


Karte po cijeni od 70 kuna (djeca starija od 10 godina imaju popust 50 posto) su u prodaji u uredu TZO-a Čavle i na www.mojekarte.hr (Dallas Records, Nad urom, Fotorevija i Croatia Records).