EPK

NA ULAZU U RIJEKU PISAT ĆE FIUME Do kraja godine ulice u Starom gradu dobivaju ploče s postojećim i povijesnim imenima

Damir Cupać

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

'Najviše podataka imamo za razdoblje dok je Rijeka bila pod Italijom i zbog toga ćemo krenuti s označavanjem 30-ak ulica. Jedan od osnovnih izvora informacija bila je knjiga Stradario di Fiume autora Massima Superine koju je izdalo Societa di studi Fiumani i zahvaljujem se svima na pomoći na realizaciji ovoga projekta', izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA  Do kraja ove godine riječke ulice u Starom gradu trebale bi dobiti ploče s postojećim i povijesnim imenima, a riječ je o projektu koji je sastavni dio Europske prijestolnice kulture i koji je dogovoren sa Zajednicom Talijana u Rijeci.


U realizaciji projekta pomogli su Societa di studi Fiumani i Povijesni muzej Rijeke iz Rima.


– Riječ je o projektu o kojemu dugo razgovaramo. Kada smo krenuli s kandidaturom za EPK 2012. godine, znali smo da će značajan dio projekta biti povijest Rijeke jer zahvaljujući njoj imamo to što imamo, a to je Luka različitosti. Posebno je zanimljivo da je u 20. stojeću Rijeka promijenila devet država. Danas smo posebno ponosni na činjenicu tolerancije našega grada koja se očituje u ljudima, u arhitekturi i materijalnom naslijeđu. Dugo vremena je prisutna želja talijanske zajednice da naglasimo povijesnu prisutnost Talijana u Rijeci. Našli smo kompromisno rješenje kojim želimo aktualizirati pitanje dvojezičnosti, ali ne samo dvojezičnosti. Jer, na riječke ulice u središtu grada postavit će se ploče s povijesnim imenima.. Najviše podataka imamo za razdoblje dok je Rijeka bila pod Italijom i zbog toga ćemo krenuti s označavanjem 30-ak ulica. Jedan od osnovnih izvora informacija bila je knjiga Stradario di Fiume autora Massima Superine koju je izdalo Societa di studi Fiumani i zahvaljujem se svima na pomoći na realizaciji ovoga projekta, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.




On je najavio da će se u sklopu projekta realizirati i ideja da na ulazima u Rijeku bude ime grada na talijanskom – Fiume.


Stari grad, Vojko Obersnel, ploče s postojećim i poviejsnim imenima, Snimio Ivica TOMIĆ


Stari grad, Vojko Obersnel, ploče s postojećim i poviejsnim imenima, Snimio Ivica TOMIĆ


– To ne mogu biti službene ploče budući da bi za tako nešto trebalo mijenjati zakon. Budući da ćemo u kontekstu realizacije Europske prijestolnice kulture postavljati ploče da je Rijeka EPK iskoristit ćemo priliku da stavimo ime grada na talijanskom, a vjerojatno i na drugim jezicima. Uvjeren sam da ćemo suradnjom uspješno realizirati i ovaj projekt, ocijenio je Obersnel.


Predsjednik Skupštine Zajednice Talijana Moreno Vrancich pojasnio je da je cilj da su tamo gdje se može pokažu povijesna imena riječkih ulica.– Za sada smo izdvojili 31 ulicu u Starom gradu za provedbu prve faze projekta.


Veći dio ulica nije problematičan za označavanje budući da se imena vežu za toponime. Za Fiumane ovaj projekt puno znači, a uvjereni smo da će ga podržati šira populacija, a može se valorizirati i u turističkom smislu, rekao je Vrancich.


Predsjednik Societa di studi Fiumani Giovanni Stelli izrazio je zadovoljstvo da je do realizacije projekta došlo zbog dijaloga koji je bio kvalitetniji iz godine u godinu.


– Zahvalio bih se riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu jer je do realizacije došlo zbog toga što ima europski duh, odnosno poštuje različitosti u našem gradu, poručio je Stelli.


Predsjednica Zajednice Talijana Melita Sciucca podsjetila je da multietničnost i multikulturalnost žive u Rijeci oduvijek.– I zbog toga je važno da mlađim generacijama ovim projektom šaljemo poruku što je temelj grada. Rijeka je uvijek bila simbol suživota različitosti i na takav način je i došlo do toga da postanemo luka različitosti, uvjerena je Sciucca.


Cijeli projekt pohvalio je talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri zbog toga što valorizacija talijanske kulture ima vrlo veliko značenje jer je ona dala doprinos razvoju grada i utkana je u ono što je Rijeka danas.