Što sad?

Može li ova riječka sutkinja spasiti 3. maj? Vodila je stečaj Lenca, zna što ju čeka

Orjana Antešić

Foto Ivica Tomić, arhiva NL

Foto Ivica Tomić, arhiva NL

Radnici su nemilu vijest doznali izvan kruga tvornice, jer su na prisilnom raspustu do blagdana Sveta tri kralja



RIJEKA Jučer tijekom prijepodneva Trgovački sud u Rijeci zaprimio je Finin prijedlog za pokretanjem stečaja nad »3. majem«. Kako neslužbeno doznajemo, predmet je odmah dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin koja je, između brojnih ostalih, vodila stečaj još jednog kvarnerskog brodogradilišta, onog »Viktora Lenca«, koji je uspješno okončan prije punih deset godina. Bio je to prvi proizvodni pogon koji je uspio preživjeti stečaj u Hrvatskoj.


Dobili 60-90 dana


Prema dostupnim informacijama, sasvim je sigurno da će stečajna sutkinja već idućeg tjedna, možda čak i u ponedjeljak, na samu Staru godinu donijeti rješenje o otvaranju prethodnog postupka, paralelno s imenovanjem privremenog stečajnog upravitelja. To znači da su trećemajci dobili 60, a moguće i 90 dana kao zadanog termina u kojem Sud treba odlučiti o otvaranju stečaja, koji onda za sobom povlači otkaze radnicima i »pravog« stečajnog upravitelja koji preuzima funkciju vođenja tvrtke. 


Radnici su nemilu vijest doznali izvan kruga tvornice, jer su na prisilnom raspustu do blagdana Sveta tri kralja.




Ono što automatski prekida ovaj predstečajni postupak je deblokada računa, ako se odnekud iznađe novac i uspije se dogovoriti s vjerovnicima da im se isplati barem dio od sedamdesetak milijuna kuna, koliko su sada ukupno teški njihovi ovršni zahtjevi.


Ono što će sutkinja, uz pomoć privremenog stečajnog, poduzimati tijekom iduća dva mjeseca minimalno, a moguće i duže jest utvrđivanje jesu li se ispunile pretpostavke za otvaranje stečaja, a obavit će se i procjena imovine »3. maja« da bi se videlo bi li ista, u slučaju najcrnjeg scenarija, bila dostatna za pokrivanje troškova stečajnog postupka.


“Toblerone” pod hipotekom


Premda je riječ o velikom gospodarskom subjektu, u kojem je zaposleno osamstotinjak radnika, samo brodogradilište ima vrlo malo od nekretnina s obzirom da je sve unutar kruga brodogradilišta pomorsko dobro. Ima, doduše, »3. maj« u svojem vlasništvu i kompleks prenoćišta na Kantridi, poznatiji kao riječki »toblerone«, no opterećen je hipotekom HBOR-a za kredit koji je podignuo Uljanik.


Sve što »3. maj« ima od imovine su praktički pokretnine – oprema, strojevi, materijali, dizalice, među kojima i ona najveća od svih u domaćim brodogradilištima, Kruppova 300-tonska. U vlasništvu »3. maja« je i jedna novogradnja, tanker za španjolskog brodara koji su Puljani preuzeli na završno opremanje i otad taj brod čami na vezu u Puli.Mnogi naši sugovornici s kojima smo ovih dana razgovarali slažu se u procjeni kako treba učiniti sve da se u »3. maju« ne dođe do završnog koraka i proglašenja stečaja. Za razliku od »Viktora Lenca« koji je prvenstveno remontno brodogradilište i ima daleko brži obrtaj kapitala, kod klasičnog brodogradilišta taj je proces daleko, daleko sporiji.

* Više u današnjem tiskanom izdanju Novog lista