Iskorak na Interni

Modernizacija KBC-a Rijeka: Stigao moderni uređaj za liječenje zatajenja jetre

Barbara Čalušić

Mobilni uređaj dostupan ondje gdje se nalazi pacijent / Foto Ivica Tomić

Mobilni uređaj dostupan ondje gdje se nalazi pacijent / Foto Ivica Tomić

Kod nekih bolesnika primjena MARS postupaka može predstavljati konačnu metodu liječenja, dok kod drugih služi kao most do transplantacije jetre



RIJEKA – Na Klinici za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka odnedavno je dostupan uređaj za nadomještanja jetrene funkcije postupkom hemofiltracije. Riječ je o uvođenju MARS procedure (eng. Molecular Adsorbents Recirculating System) kojim u KBC-u Rijeka pokušavaju učiniti iskorak u liječenju najtežih bolesnika kojima prijeti zatajenje jetre. Za razliku od šire poznate hemodijalize kod bolesnika s bubrežnim zatajenjem, ovdje je riječ o svojevrsnoj jetrenojdijalizi za pacijente s jetrenim zatajenjem.


– Jetra je vitalni organ koji ima brojne funkcije. Ona je neophodna za preživljavanje i igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže svih tjelesnih funkcija, od pohrane glukoze do proizvodnje hormona i pročišćavanja krvi i uklanjanja toksina. U sklopu zbrinjavanja bolesnika s jetrenim zatajenjem tijekom infektivnih bolesti poput akutnog fulminantnog hepatitisa, multiorganskog zatajenja tijekom sepse te trovanja gljivama, zatim akutnog zatajenja jetre uzrokovanog lijekovima i hepatotoksinima, te akutnog zatajenja jetre u sklopu autoimunih i metaboličkih bolesti jetre, kao i zatajenja jetre u sklopu akutizacije kronične bolesti jetre, na Klinici za internu medicinu provodimo tzv. MARS postupak.



Prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka prof. dr. Davora Štimca, uvođenjem MARS procedure u riječku bolnicu čini se iskorak u liječenju najtežih bolesnika.




– Iako smo u Rijeci kapacitirani za transplantaciju jetre, koja je ovdje uostalom prije desetak godina i učinjena, razvijanje programa transplantacije jetre nije racionalno s obzirom na blizinu centra u Zagrebu. Upravo zato, vrlo je razumno da sustavom MARS sve pacijente koji razvijaju akutno zatajenje jetre ili im iz drugih razloga prijeti transplantacija, pokušamo optimalno tretirati ovim sustavom. Na taj ćemo način izbjeći transplantaciju ili optimizirati stanje pacijenta prije transplantacije i tako učiniti sigurnijim transport ovih bolesnika u centar za transplantaciju jetre – ističe prof. dr. Štimac.



Sam postupak traje tri dana, pri čemu pojedini tretman traje osam sati. U tom vremenu bolesnik se upućuje na transplantaciju jetre ili se čeka poboljšanje jetrene funkcije, a cilj je stabilizirati pacijenta sa zatajenjem jetre dok se čeka na oporavak jetre ili da donirani organ bude dostupan. Drugim riječima, kod nekih bolesnika sa zatajenjem jetre primjena MARS postupaka može predstavljati konačnu metodu liječenja, dok kod drugih služi kao most do transplantacije jetre, objašnjava dr. Ivana Mikolašević sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka.


Dosadašnja istraživanja pokazala su da primjena MARS postupaka ima povoljan utjecaj na funkciju jetre, bubrega, mozga, kvalitetu života, kao i na ukupne troškove liječenja. MARS postupak najkorištenija je jetrena potpora u svijetu, visoko je specifičan i selektivan, simultani eliminator supstanca vezanih na vodu i proteine. Dodatna prednost MARS postupaka leži u činjenici što se tijekom samog postupka istovremeno provodi jetrena i bubrežna dijaliza, a što je od životne važnosti za bolesnike s jetrenim zatajenjem budući da takvi, pogotovo u slučaju hepatorenalnog sindroma, često razvijaju i bubrežno oštećenje. Istovremenom primjenom dviju dijaliza, kako kaže dr. Mikolašević, omogućuje se i otklanjanje dijela proupalnih citokina u sklopu sindroma sustavnog upalnog odgovora kakav se viđa kod ovih bolesnika.


– Osim toga, MARS aparat u kombinaciji s Prismaflex monitorom mobilni je uređaj koji je dostupan ondje gdje se nalazi pacijent, čime se izbjegava često rizičan transport životno ugroženih pacijenata – dodaje dr. Mikolašević.