57. Kvarnerska regata

Mladi veslači ispunili Bakarski zaljev

Andrej Petrak

Prestankom rada koksare Bakar se pokazao idealnom veslačkom lokacijom, a jučerašnja regata na kojoj se okupilo 300 natjecatelja to samo potvrđuje 



BAKAR  Cvijet hrvatske veslačke mladosti okupio se u Bakarskoj vali na 57. Kvarnerskoj veslačkoj regati i ujedno prvoj iz serije regata Veslačkog kupa Miljenka Finderlea. Sudjelovalo je više od tri stotine veslača iz cijele Hrvatske, okupljenih u 15 klubova. Na kupu su sudjelovali klubovi Trešnjevka, Mladost, Iktus, Zagreb, Istra, Jadran, Korana, Medulin, Croatia, Jarun, Vukovar, Glagoljaš, Arupinum, Nova i Sabljaci, a na međunarodnoj regati: Izola, Portorož, Kopar i talijanska Saturnia. Budući da je 57. Kvarnerska regata bila ujedno i jubilarna, 20. što je održana u Bakru, Veslački klub Jadran Rijeka, koji na organizaciji surađuje s Veslačkim savezom Zagreba, odlučio je u program uvrstiti i kraljevsku veslačku disciplinu osmeraca u kategorijama mlađih juniora, juniora i veterana. Kvarnerske veslačke regate nekad su se održavale u akvatoriju Omišlja, a Bakar se u posljednjih 20 godina, prestankom rada Koksare, pokazao idealnom lokacijom veslačkih natjecanja. Bakarski zaljev ujedno je idealna lokacija za pripreme veslačica i veslača VK Jadrana, koji se još od 11. kolovoza pripremaju za Državno prvenstvo u veslanju za kadete i juniore, što će biti održano 4. i 5. listopada, na kojem očekuju uspješne nastupe.



Ukupni pobjednik bakarske regate su veslači pulske Istre, domaćini iz riječkog Jadrana plasirali su se na peto mjesto. Drugo mjesto osvojili su veslači Trešnjevke, treći su bili mladostaši. Veslači Croatie su četvrti u ukupnom poretku, Medulina šesti, a od sedmog do 15. mjesta redom su se plasirali: Arupinum, Zagreb, Nova, Korana, Sabljaci, Glagoljaš, Jarun, Iktus i Vukovar.





Za disciplinu osmerca 8+JMB pripremaju se Josip Tomac, Dorian Slatina, Dominik Fučić, Josip Šupraha, Adrian Nimac, Karlo Vesel, Dominik Hajdinjak, Dino Šimić i kormilar Toni Baltić, za kategoriju dvojac 2xJMA Orijan Markić i Angelo Girotto, a za kategoriju četveraca 4-JMA Kevin Kovač, Franko Gržić, Antonio Protega i Lucian Glavan. VK Jadran već dugo u klubu njeguje i žensko veslanje, pa se za državno prvenstvo za disciplinu dvojca 2xJŽA pripremaju djevojke Martina Jeremić i Lina Škorić.


   Predsjednik VK Jadran Andrej Smilović naglašava da maritimna svojstva koja pruža zaljev, mirna morska površina u većem dijelu dana, bez obzira na nemirno more na otvorenom, privlači Bakarskom zaljevu ne samo njih, već i mnogo ozbiljnije posade, koje su se tamo pripremale za olimpijske igre i svjetska prvenstva. Izgradnjom ceste D-404 put od kluba na Delti do obale u Bakru sveden je na svega desetak minuta, što čestu prisutnost u Bakru prije svake ozbiljnije regate čini logičnim izborom. u VK Jadran naglašavaju kooperativan odnos Grada Bakra i njegovih čelnika, a nadaju se da će u budućnosti iznaći mjesto za smještaj svoje opreme koje će biti prihvatljivo lokalnoj zajednici na duži rok. Uostalom, u klubu su u više navrata ponudili veslačko znanje, dobru volju, dio opreme Bakranima s namjerom začetka veslačke aktivnosti u samom gradu. Pokrovitelji regate su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Rijeke, Grad Bakar, TZ Bakra, te Hotel Jadran Bakar