Buzdohanj

Mještani čavjanskog naselja “muku muče” zbog dijela ceste bez asfalta

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vozila koja prolaze ulicom i dalje ugrožavaju sigurnost, kako djece, tako i odraslih pješaka. Kuće su nam i dalje pune prašine za suhog vremena, a blata tijekom kišnih i vlažnih dana



ČAVLE Mještani ulice Ledine u čavjanskom naselju Buzdohanj već mjesecima »muku muče« s problemima vezanim uz neasfaltiranje ceste, zbog čega su se nekoliko puta obraćali u Općinu Čavle.


Ističu kako im je kao stanarima ulice Ledine i dalje znatno otežano kretanje ulicom, kao i svakodnevni život, pa smatraju kako je to jedan od prioriteta za rješavanje u općini, posebice iz razloga što se ulicom svakodnevno kreće velik broj djece koja su prisiljena ići u školu i kretati se po neadekvatnom putu.


– Vozila koja prolaze ulicom i dalje ugrožavaju sigurnost, kako djece, tako i odraslih pješaka. Kuće su nam i dalje pune prašine za suhog vremena, a blata tijekom kišnih i vlažnih dana. S druge strane, dio ulice je asfaltiran krajem 2018. godine i na tome smo zahvalni. Taj dio nam je djelomice olakšao kretanje ulicom, no radilo se o interventnoj mjeri, budući da je taj dio ulice bio izrazito izbrazdan. Ostatak ulice je i dalje u katastrofalnom stanju i nešto je što se treba riješiti do kraja i kako treba – ističu stanari Ledina.


ulica Ledine, Buzdohanj, snimio Sergej DRECHSLER


ulica Ledine, Buzdohanj, snimio Sergej DRECHSLER





Kako ističu u Općini Čavle, Općina je obećala urediti ulicu Ledine i »ne bježi od toga«. Potrebno je samo iznaći najbolje rješenje kojim će biti zadovoljni i Općina i mještani.


– Općina Čavle svjesna je problema ulice Ledine te smo imali više sastanaka s mještanima, u Općini i na terenu. Općina Čavle nije bila vlasnik ceste Ledine te smo nakon neuspjelih pokušaja darivanja tog zemljišta Općini, sami pokrenuli postupak evidentiranje ceste, prema zakonu o cestama, i odradili ga tijekom prošle godine. Dakle, kako ulica nije bila u vlasništvu Općine Čavle, nismo je niti mogli urediti – kaže zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović. Dodaje kako se tijekom prošle godine pokušalo naći i jednostavnije rješenje s upojnim bunarom na privatnoj parceli, no, dodaje, niti jedan vlasnik okolnih parcela to nije dozvolio.


– Općina je, stoga, krenula u izradu projekta rekonstrukcije koji je u sebi sadržavao upojne bunare u samom trupu ceste. S obzirom da cesta nije udovoljavala trenutnim odredbama prostornog plana Općine Čavle, odnosno bila je preuska, nije bilo moguće dobiti građevinsku dozvolu za taj projekt. Krenuli smo odmah u smjeru promjene projekta kroz rješavanje oborinske odvodnje, a dio ulice koji je bio najkritičniji privremeno se asfaltiralo. U donjem dijelu ceste navezao se tampon-materijal kako bi se spriječio prodor vode u okućnice, kaže Ljubobratović, dodajući kako se ovih dana ponovno razgovara s vlasnicima parcela uz cestu i traži pozicija za izgradnju upojnog bunara jer je to, nažalost, najbrže rješenje problema.