Potpisan ugovor

Ministarstvo turizma daje dva milijuna kuna za promociju EPK

Marinko Glavan

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Novac će   biti iskorišten ove godine za  predstavljanje projekta Rijeke –  Europske prijestolnice kulture na međunarodnim sajmovima, za  izdavanje promo-materijala i za ostale aktivnosti s ciljem povećanja turističke atraktivnosti projekta



RIJEKA Ugovor o financiranju programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u vrijednosti dva milijuna kuna, potpisali su  gradonačelnik Vojko Obersnel i ministar turizma Gari Cappelli.


Riječ je o sredstvima Ministarstva turizma, koja će, naglasio je Obersnel, biti iskorištena tijekom ove godine za promociju projekta Rijeka EPK, od predstavljanja na međunarodnim sajmovima do izdavanja promo-materijala i ostalih aktivnosti s ciljem povećanja turističke atraktivnosti projekta. Obersnel je najavio da se u Rijeci 2020. godine očekuje četiri i pol milijuna domaćih i stranih posjetitelja, a istaknuo je i dobru suradnju s Vladom na realizaciji projekta EPK-a.


– Imamo veliku potporu u Vladi, od premijera Andreja Plenkovića, preko ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek do ministra turizma Garija Cappellija, čije ministarstvo financijski prati projekt. Time je omogućeno zatvaranje financijske konstrukcije kako je bilo planirano za projekt kojim se predstavlja cijela Hrvatska, a Rijeka je izvršitelj. Projekt Rijeka EPK izuzetno je važan i za razvoj turizma u gradu, a budući da Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine predsjeda Europskom unijom, očekujemo sinergijski učinak u povećanju vidljivosti Rijeke i cijele Hrvatske u kuturnom i turističkom smislu – kazao je Obersnel.




Istodobno predsjedanje Hrvatske EU-om i EPK u Rijeci u prvi je plan stavio i Capelli, kazavši da će upravo EPK biti jedna od prvih stvari koje će Hrvatska promovirati, kao jedan od najbitnijih turističkih proizvoda koje nudi.


– Ankete među turistima pokazuju da je 2014. godine svega dva do tri posto njih kao glavni motiv za dolazak u Hrvatsku navelo kulturu. Sada je taj broj između 12 i 13 posto, a kvalitetni projekti poput ovog tu će brojku dodatno povećati. Rijeka je ponos Hrvatske, a EPK je projekt cijele države i svih njenih stanovnika, koji Vlada snažno podržava – rekao je Capelli, pozvavši gradonačelnika da dio programa 2020. godine »preseli« i na Svjetsku izložbu – EXPO 2020. godine, gdje Vlada i Ministarstvo turizma znatan prostor namjerava dati upravo Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture.


– Rijeka to itekako zaslužuje, a predsjedanje EU-om, EPK i EXPO tri su najvažnija načina na koje ćemo predstaviti i promovirati cijelu Hrvatsku – rekao je Capelli, pohvalivši dobre rezultate turizma u Rijeci, koji u svim segmentima bilježi konstantan rast.