Remont u Martinšćici

Milijunski posao: Suradnja s Amerikancima donijela stabilnost Lencu

Orjana Antešić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Nakon »čupave« lanjske poslovne godine, ali i zbog potrebe nastavka reorganizacije brodogradilišta, upravi »Lenca« ponajprije je potrebna financijska stabilnost



KOSTRENA Veliki projekt remonta zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, koji se od kraja prošle godine ponovno nalazi u »Viktoru Lencu«, točno je na polovici svoje realizacije, što je bio povod sastanku uprave ovog brodogradilišta i delegacije američke mornarice iz Napulja. Prema riječima predsjednika Uprave »Lenca« Aljoše Pavelina, Amerikanci su više nego zadovoljni dosad odrađenim poslom, kao i samom dinamikom odvijanja radova.


Amerikanci ostaju do srpnja


Razloge za zadovoljstvo definitivno imaju i u ovom kvarnerskom brodogradilištu s obzirom na to da je vrijednost radova koji se obavljaju na ovom američkom ratnom brodu već sada »skočila« s prvotno ugovorenih 21 milijun na 28 milijuna dolara. Toliko su, naime, Amerikanci dosad potvrdili od opcija dodatnih radova koji će se obaviti na »USS Mount Whitneyju«. Pavelin vjeruje da to nije i konačan iznos već da bi ta svota, kad se na kraju podvuče crta ispod ovog velikog projekta, mogla premašiti i 30 milijuna dolara.


Osim što je riječ o financijski najznačajnijem poslu, kako 2015. godine kada je na »USS Mount Whitneyju« obavljen prvi veliki »upgrading« u Martinšćici, tako i ove godine, suradnja s Američkom ratnom mornaricom ovom kvarnerskom brodogradilištu nosi stabilnost, i u planiranju zaposlenosti kapaciteta, i priljevu novca.




Nakon »čupave« lanjske poslovne godine, koja je na kraju ipak izvučena u plusu, sa 1,5 milijuna kuna dobiti, upravo je ta stabilnost sada važna za »Viktor Lenac«, tim više što su iz uprave najavili daljnji nastavak na unutarnjoj reorganizaciji u cilju povećanja učinkovitosti i priprema za poslovnu 2018.


Zbog dodatnih radova koje su zatražili Amerikanci, »USS Mount Whitney« produžit će boravak u najvećem doku brodogradilišta, »jedanaestici«, do sredine svibnja. Kako doznajemo od Pavelina, zasad sve drugo ostaje u planiranom roku, tako bi »USS Mount Whitney« trebao napustiti »Lenac« i Kvarner koncem lipnja odnosno u srpnju ove godine.



U »Viktoru Lencu« nastavljaju suradnju sa najvećim ruskom brodarskom kompanijom, Sovcomflot (SCF), s kojom imaju potpisan okvirni poslovni sporazum. Tako je prošla godina bila godina povratka ruskih brodova u Martinšćicu, na tri broda iz SCF grupe u »Lencu« su lani ugradili uređaje za pročišćavanje balastnih voda. Prema navodima Pavelina, u Martinšćici upravo pripremaju ponude za Ruse za brodove koji bi u »Lenac« trebali stići tijekom idućih par mjeseci.



Stručnjaci iz SAD-a


Glavne značajke aktualnog »upgradinga« ovog ratnog broda, kojim Amerikanci žele produljiti njegov radni i operativni vijek, odnose se na zamjenu elektrokomunikacijskih uređaja i opreme, kao i kompletnog preuređenja stambenih nastambi, a u sklopu ovih radova na brodu će se zamijeniti oko 130 tona čelične strukture, od čega je dosad promijenjeno 105 tona.


Tijekom radova na »USS Mount Whitneyju« u brodogradilištu se izmjenjuju stručni timovi iz SAD-a, koji vode i nadgledaju osjetljivi, vojni dio posla s obzirom na to da je riječ o zapovjednom brodu njihove Šeste flote.


Ovdje treba spomenuti da je 28 milijuna dolara samo vrijednost radova koje obavlja »Lenac«, dok se o ukupnoj svoti koju će Amerikanci potrošiti na osuvremenjivanje »USS Mount Whitneyja«, kroz nabavku i ugradnju nove vojne opreme i uređaja, može samo nagađati.