Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Nezavisni vijećnik

video Marinko Koljanin: 'Načelno sam protiv kredita za obnovu Galeba, pričekat ću otvaranje ponuda'

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 12:40 2019-07-18T12:40:00+02:00

RIJEKA - Nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin osvrnuo se na dramatične događaje u Gradskom vijeću, ali i na objave vijećnice HDZ-a Ivone Milinović na društvenim mrežama u kojima poziva građane da vrše pritisak na njega.

Koljanin je naglasio da je načelno protiv kredita za obnovu Galeba, ali da će sačekati otvaranje ponuda za izvođača radova i raspravu u gradskom parlamentu kako bi donio konačnu odluku.

- Ivona Milinović poziva građane da vrše pritisak na mene kako bih bio protiv zaduženja za Galeb u iznosu od 44 milijuna kiuna i sudjelujem u rušenju kvoruma. A na konfereciji za novinare iz HDZ-a poručuju da me brane od navodnih pritisaka iz SDP-ove koalicije.

Ne znam zašto bih se bilo kojoj stranci ili partiji, lijevima ili desnima, opravdavao za koga i kako ću glasovati. Osim onim građanima Rijeke kojima se obraćam. Oni su slični meni, zbog njih sam se građanski aktivirao, jer su urbani, građanski orijentirani, vole Hrvatsku i Rijeku, znaju pouzdano da antifašizam nije floskula, ne miješaju pobjednike i poražene u Drugom svjetskom ratu. Oni, kao i ja, nisu isključivi, slušaju mišljenje drugih i kada se s njima ne slažu, ne vrijeđaju neistomišljenike.

Ti građani Rijeke su tolerantni prema drugima i različitima, po svakoj osnovi, zalažu se za pravo žene na abortus... Ljudi kojima se obraćam su obrazovani, znaju da zemlja nije ravna ploča, znaju hodati po riječkom asfaltu, poručio je Koljanin.

On je podsjetio da su ga najprije suptilno napadali SDP-ovci, dodavši da to sada radi vijećnica HDZ-a Ivona Milinović. 

- Ona za razliku od ostalih kolega iz HDZ-a koji argumentima polemiziraju i kada traže Obersnelovu ostavku, koristi svaku priliku da vrijeđa gradonačelnika, čudeći se kada dobije udarac natrag. I dalje ću glasati za svaki dobar prijedlog, ako procijenim da je koristan za Rijeku i njene građane.

Tako sam na prošloj sjednici podržao izbor Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. zajca. da je HDZ-ova vijećnica pažljivo pratila zadnju maratonsku sjednicu, a nije, jer se u pauzama svađa s gradonačelnikom i izlazi iz vijećnice, čula bi moj stav o zaduženju. dakle, Galeb nije simbol Rijeke, nije dio riječkog identiteta i nema nikakve veze s Rijekom, a prikazan je kao projekt riječke industrijske baštine.

Osim toga, Galeb je financijsko, a ne ideološko pitanje. Glasovao bih odmah za da je u pitanju uređenje Teatra Fenice, lansirne rampe torpeda ili šetnice kantrida Volosko. Drugo, nema studije isplativosti. Ne znamo koliko će stajati uređenje Galeba i tek 23. srpnja 2019. godine se otvaraju i evaluiraju pristigle ponude.

Treće, buduće održavanje broda stajat će, prema nekim izračunima, pet milijuna kuna godišnje novca poreznih obveznika. No zaduženje Grada za Galeb i Šećeranu, kao ni jedno zaduženje koje ne donosi dodanu vrijednost, nije dobro, ocijenio je Koljanin.

A onda je nastavio da je posve legalno i odgovorno javno pitati i bez emocija raspravljati o tome kakve će biti posljedice po proračun ako se zaduženje ne izglasa.

- Ključno pitanje je zašto se spojilo Palaču Šećerane i Galeb u apliciranju za europski novac. Palača Šećerane ne bi bila upitna, primjetio je Koljanin.

U prepucavanju o tome tko ima koliko vijećnika on je postavio i pitanje zbog čega već pet mjeseci nije određena zamjena za u veljači preminulu vijećnicu Živog zida zbog čega gradski parlament broji 36, a trebao bi 37 vijećnika.

Na pitanje hoće li se pridružiti u rušenju kvoruma, Koljanin je pojasnio da je načelno protiv rušenja kvoruma, ali da će dobro razmisliti što će napraviti jer je riječ o prevažnoj temi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.