Novi način prevencije bolesti

Mamci za vakcinaciju lisica protiv bjesnoće rasparčavat će se iz aviona

Barbara Čalušić

Iako je vjerojatnost da građani dođu u kontakt s mamcima mala, aktivna tvar protiv bjesnoće predstavlja opasnost za zdravlje



RIJEKA Oralna vakcinacija lisica pomoću mamaca koji sadrže aktivnu tvar protiv bjesnoće, novi je način prevencije bjesnoće koji bi, ako je suditi prema inozemnim iskustvima trebao znatno smanjiti pojavnost ove bolesti.


Nakon što je prva takva akcija koja podrazumijeva raspačavanje mamaca iz aviona po nenaseljenim područjima Primorsko-goranske županije obavljena u proljeće, u tijeku je jesenska vakcinacija lisica koja traje do kraja tjedna.


Vakcinaciju koja se odvija još i u Istarskoj i dijelu Karlovačke županije provodi Ministarstvo poljoprivrede dok Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ovaj put vodi brigu o sigurnosti građana. Naime, iako je vjerojatnost da će doći u kontakt s mamcima za oralnu vakcinaciju lisica mala, aktivna tvar protiv bjesnoće predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.





Prema Rončevićevim riječima, na području Primorsko-goranske županije ove je godine obrađeno 466 uzoraka od čega ih je 16 bilo pozitivno na bjesnoću. Među bijesnim životinjama najzastupljenije su i ovaj put lisice kojih je bilo 13. U preostalim slučajevima radilo se o dvije divlje svinje i jednoj mački.



   – Mamci se bacaju izvan naseljenih područja pa je vjerojatnost da ljudi dođu s njima u dodir relativno mala. Također, mamci su neprivlačnog izgleda i bez mirisa koji se sastoji od organske tvari u kojoj se nalazi zapakirana vakcinacija koja se razgradi u probavnom traktu lisice. Međutim, ako osoba ipak dođe u kontakt s aktivnom tvari, treba se javiti obližnjoj epidemiološkoj službi, točnije antirabičnoj službi koja se nalazi u svim našim ispostavama – objašnjava dr. Dobrica Rončević iz Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


  Tvar u mamcu aktivna je dva tjedna što znači da ukoliko je životinja ne pojede u tom vremenu nije ni djelotvorna protiv bjesnoće. Isto tako, nakon dva tjedna više nije opasna ni za ljude pa se i vrijeme uzima kao indikaciju za antirabičnu zaštitu.


   – Na temelju proljetne akcije mogu samo reći da nismo imali nikavih intervencija u smislu da nam se netko javio da je došao u doticaj s mamcima – kaže Rončević.


   Oralna vakcinacija lisica smatra se vrlo efikasnom metodom u borbi protiv bjesnoće. Stručnjaci je drže trenutno najboljom mjerom za redukciju ove bolesti pa čak i njezino iskorjenjivanje. Pozitivni primjeri već su zabilježeni u većini zemalja zapadne i sjeverne Europe, a u Hrvatskoj će se ova mjera provoditi dvaput godišnje kroz nekoliko sljedećih godina.