Zabavno i edukativno

Malik fest za vikend na Trsatu: Okušajte se u boju protiv viteške vojske i spasite princezu

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Svaki dan od 16 sati posjetioci će imati priliku naučiti mačevati, streličariti, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, stare zanate...



RIJEKA Trsatsku gradinu ovog vikenda, 8. i 9. rujna, od 16 sati nastanit će viteški logori iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske, u sklopu 8. Malik festa, festivala legendi i mitova Istre i Kvarnera, koji ove godine donosi pregršt noviteta s centralnom temom obilježavanja 900. godine od prvog spomena imena Frankopan.


Svaki dan od 16 sati posjetioci će imati priliku naučiti mačevati, streličariti, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, stare zanate, slušati i gledati legende i mitove Istre i Kvarnera i naučiti više o projektu Putevima Frankopana te se pogostiti u srednjovjekovnoj krčmi i kušati grog i srednjovjekovno začinjeno vino hypocras, kazala je na konferenciji za novinare Anika Makovac iz Udruge Ordo Sancti Viti koja je, uz Udrugu NEOS organizator manifestacije.


Osam viteških sela


Makovac je istaknula kako će tijekom vikenda na Trsatu zaživjeti osam viteških sela, a u program je uključeno jedanaest udruga iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske.




– Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, Malik će za vikend oživjeti povijest u zabavnom tonu i pružiti autentično iskustvo srednjovjekovnog života. U goste nam dolazi poznata pričopričalica Margareta Perišić.



U subotu su na programu razne predstave i prezentacije borbi, a u večernjim satima spektakularna povijesna bitka koja datira iz 1485. godine, s četrdesetak potpuno opremljenih boraca, kazala je Makovac dodajući kako je nedjeljni program prilagođen djeci, počevši od srednjovjekovnih igara poput bacanja koplja u metu, streličarenja, kamena s ramena, potom slijedi cijeli niz viteških predstava na kojima će naučiti uloviti vepra, ali i nešto više o tužnoj Morani.


Majstori alkemičari


Slijedi bitka u kojoj će svi mališani imati priliku okušati se u boju protiv viteške vojske i spasiti princezu, a potom će posjetitelji imati priliku zaplesati poput srednjovjekovnog čovjeka. Program, koji je oba dana besplatan za posjetitelje, završavamo vatrometom u izvedbi majstora alkemičara, istaknula je Makovac.


Sponzori Malik festa su Primorsko-goranska županija, projekt Putevima Frankopana, Turistička zajednica Grada Rijeke, Grad Rijeka te pivovara Kaltenberg Adria.


– Primorsko-goranska županija podupire ovakva tradicijska događanja. Posebnost ovogodišnjeg festivala su Frankopani, točnije Frankopani 900, i upravo je ovaj festival jedan od niza događanja projekta Putevima Frankopana, kazala je Jelena Mateševac, dok je Ines Boban Štiglić iz riječke Turističke zajednice kazala kako je Malik fest postao pravi turističke brand Rijeke, prepoznatljiv od brojnih turista i posjetitelja, koji pokazuje bogatu povijest grada na Rječini.