Druženje u prirodi: jesenska šetnja poučnom stazom

Mali planinari otkrivali ljepote Šume Striborove

Karolina Krikšić

Obiteljska planinarska šetnja, četvrta po redu, okupila je rekordnih dvjestotinjak sudionika – što znači da joj popularnost raste 



RIJEKA - Dvjestotinjak građana okupila je jučer jesenska šetnja poučnom stazom »Šuma Striborova« na Kantridi što su je organizirali Dječji odjel »Stribor« Gradske knjižnice Rijeka i Planinarsko društvo Kamenjak.


Riječ je o obiteljskoj planinarskoj šetnji koju Gradska knjižnica Rijeka i PD Kamenjak za građane organiziraju dva puta godišnje, a koja svakim novim izdanjem biva sve popularnija. Naime, prema riječima Borisa Kurilića koji je uz Verdana Grubelića bio planinarski vodič, druga jesenska, odnosno četvrta ukupna šetnja okupila je najviše građana do sada. 


   


Ježeva kućica


– Iznimno nam je drago što je ova šetnja svaki put sve posjećenija jer je to najbolji dokaz da nismo pogriješili kad smo se odlučili s Dječjim odjelom »Stribor« urediti ovu stazu, istaknuo je Kurilić napomenuvši da osim proljetne i jesenske šetnje za građane, PD Kamenjak u sklopu svoga programa »Mala planinarska škola« organizira i izlete za učenike osnovnih i srednjih škola. 




  A kombinacija planinarske šetnje i uvijek zanimljive Ćopićeve priče »Ježeva kućica« jučer je oduševila i djecu i njihove roditelje, ali i učitelje i odgojitelje, budući da su u šetnji sudjelovali i učenici OŠ Kozala te polaznici PO Krnjevo Dječjeg vrtića Rijeka. Naime, desetak predškolaca iz grupe »Loptice« zajedno sa svojim roditeljima i odgojiteljicom Dianom Kinkela nikako nije htjelo propustiti priliku na livadi poslušati dobro poznatu priču koju u vrtiću obrađuju s različitih aspekata, dok je učenicima razredne nastave OŠ Kozala okupljenima u Čitalački klub ovo bila jedna od uobičajenih aktivnosti. Oni su s voditeljicom kluba Arianom Brusić, učiteljicama Renatom Dubravac Okretič i Blaženkom Bajić te svojim roditeljima s užitkom poslušali priču koju je na livadi pročitala Vesna Lukanović, a na koju će se na svom sljedećem sastanku kluba kritički osvrnuti. 


 Idealna prilika


Ipak, većinu »jesenskih šetača« činili su pojedinci, odnosno neorganizirani građani koji su toplo jesenje prijepodne odlučili provesti u prirodi, a pritom ne izgubiti puno vremena na putovanje. 


  – Stariji sin Niko i ja smo odnedavno članovi Planinarskog društva Kamenjak s kojim odlazimo na izlete i na taj način spajamo fizičku aktivnost, razvijamo ljubav prema prirodi i, što je najvažnije, družimo se, rekao nam je Mladen Vukelić, dodavši da je ova kratka planinarska šetnja i zanimljiva priča bila idealna prilika da im se pridruže i dvoipolgodišnji sin Ivan te supruga Ira. 


  Nema sumnje da će mnogi od jučerašnjih šetača »izlet« ponoviti i u vlastitom aranžmanu te na taj način pokazati da su shvatili poruku koju su ovom šetnjom Dječji odjel »Stribor« i PD Kamenjak željeli poslati, odnosno istaknuti važnost, ali radost koju donose obiteljska druženja u prirodi.