Lakše se živi

MOŽE SE Zgrada u Krešimirovoj 36 postala prva u Rijeci s naknadno ugrađenim liftom

Ljiljana Hlača

Zgrada u Krešimirovoj 36 dobila lift / Foto Vedran KARUZA

Zgrada u Krešimirovoj 36 dobila lift / Foto Vedran KARUZA

Realizacija cijele investicije na kraju je stajala 440.000 kuna, 65 posto iznosa pokrit će kredit na 15 godina, a ostalo ide iz pričuve



RIJEKA – U zgradi na adresi Krešimirova 36 (u neposrednoj blizini vatrogasne postaje) prvoj u Rijeci je naknadno ugrađen lift. Ovaj novi detalj u zgradi olakšat će stanarima život, poboljšati kvalitetu stanovanja, ali i povećati vrijednost nekretnine. Ugradnja dizala nije lak zalogaj za građevinu koja ga nikad nije imala ili pak nije ni projektirana za njega. Uz to riječ je o zahvatu koji ima i svoju cijenu. Ali, ovaj primjer pokazuje da to nije nemoguće.


Kako saznajemo od ovlaštene osobe ovog objekta Vedrana Konjhodžića, u njihovom slučaju sve je počelo zapravo zbog potrebe. U ovoj zgradi žive starije osobe, a neke su i teško pokretne. Stoga su suvlasnici ovu ideju odmah prihvatili. Bilo je to 2015. godine.


– Uz to, postojale su i predispozicije za ugradnju, što je jako važno. Naime, unutar stubišta bilo je dovoljno prostora za cijelu konstrukciju. To je bila baza. Tek tada se krenulo u prikupljanje potrebne dokumentacije za realizaciju ove investicije koja je s ugradnjom na kraju iznosila 440.000 kuna (65 posto iznosa pokrit će kredit koji je dignut na 15 godina, a ostalo ide preko pričuve), navodi naš sugovornik.




Pred njim nije bio lagan posao, prethodno je trebalo prikupiti 22 dokumenta. A u međuvremenu je došlo i do promjena nekih zakonskih odredbi. Stoga je dizalo naknadno opremljeno dodatom opremom kao što je govorni uređaj za vezu sa sos call centrom.


– Ali sve se može uz dobru podršku stanara, dobrog upravitelja, dobar projekt, kvalitetan ugovor i izvođača. Naša zgrada izgrađena je 1935. godine, ima pet katova, 16 stanova i nalazi se u nultoj zaštićenoj zoni. Stoga smo u projekt morali uključiti i konzervatore koji su uvjetovali izgled dizala. On je morao biti metalna ostakljena konstrukcija, veli Konjhodžić, navodeći da će tehnički pregled ove nove opreme biti odrađen do Božića.


Izvođač radova bila je riječka tvrtka Lift mont, konstrukcija odnosno dijelovi lifta dolaze iz Hrvatske što će olakšati održavanje.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA