Problem nezavičajnih životinja

MJERA BEZ REZULTATA Županija će prestati plaćati odstrel divljači na otocima?

Tihana Tomičić

Foto Sanjin Strukić  PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Poticaj za razmišljanje o ovakvoj odluci dao je HDZ-ov Dinko Beaković koji tvrdi da se sve pretvorilo u nečiji privatni biznis, da je lovački lobi povezan s politikom, a da Županija troši previše novaca iz proračuna s izrazito lošim efektom, s obzirom na to  da broj divljači raste. S njim se složio i SDP-ov Željko Lambaša



RIJEKA  U povodu izmjena Zakona o otocima u kojima se gubi izraz »alohtona divljač«, o čemu traje javna rasprava, Županijska skupština razmatrala je ponovno problem divljih svinja i ostalih nezavičajnih životinja na otocima.


HDZ-ov Dinko Beaković upozorio je da se sve pretvorilo u nečiji privatni biznis, da je lovački lobi povezan s politikom, a da Županija troši previše novaca iz proračuna s izrazito lošim efektom, s obzirom da broj divljači raste.


– Svu divljač treba eliminirati, sve drugo je manipulacija i pogodovanje lobijima. Samo Županija je dosad isplatila oko četiri milijuna kuna odstrijeljene životinje, a samo na prodaji mesa divljači dosad se okrenulo barem 30 milijuna kuna, a da o crnom tržištu ne govorimo. Svi su digli ruke, ali jedino rješenje je potpuna eliminacija – rekao je Beaković.



Neka riješe sami!




– Ne možemo više odvajati novac i plaćati iživljavanje nad prirodom – rekao je, te dodao da su se neka lovišta dala u podkoncesiju Talijanima, o čemu Županija nije službeno ni izvještena, pa je jasno o kakvom se biznisu radi. S njim se složio i SDP-ov Željko Lambaša, koji kaže da bi se Županija trebala izuzeti iz pokušaja da kontrolira situaciju, budući da to i nije njena ovlast.



Župan Zlatko Komadina kaže da je protiv ukidanja odluke iz 2011., ali da će zatražiti očitovanje svih lovaca i ovčara, pa da potom vijećnici na idućoj sjednici glasaju o tome po svojoj savjesti, a da se sredstva tada prenamijene u korist poljoprivrede i stočarstva. – Očito je odluka prevladana jer nije dala rezultate, zaključio je župan.


– Neka jedinice lokalne samouprave koje imaju taj problem to počnu same rješavati. Skupština treba donijeti odluku da Županije prestane sufinancirati izlov – rekao je Lambaša.


Pročelnica za ruralni razvoj Melita Raukar poručila je da upravni odjel već do sljedeće sjednice može donijeti prijedlog odluke da se stavi izvan snage sufinanciranje izlova alohtone divljači i prepusti drugim instancama, dok je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ivica Francetić komentirao samo da je problem kompleksan, da su inspekcije pojačane, ali da je progresija razmnožavanja divljači samo sve veća.


Inače, dosad je pod kontrolom odstrijeljeno oko 13.000 divljih svinja, 7.000 jelena lopatara itd., ali po podacima iz 2016. i 2017. njihov broj i dalje raste.



Lov bez kontrole


Predstavnik lovačkog saveza Marinko Linić sve to opovrgava te poziva Županiju da nikako koncesije ne daje nikome osim domaćim lovcima, no Beaković kaže da mu ga je doslovno bilo neugodno slušati.


– Vaš biznis se vrti preko 50 milijuna kuna kroz sve ove godine, netko se suludo bogati na ovome, a vi besramno iznosite samo svoj interes kao lovaca, a problem niste riješili. Nismo mi protiv da Županija sufinancira odstrel, ali ne ako se problem nije riješio, a netko se na tome privatno bogati – poručio mu je Beaković, kojega je ponovno podržao Lambaša.



Skupština je podržala izbor nove ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikoline Radić-Štivić, koja je dosad radila u gradskom Odjelu za kulturu, a sada će naslijediti Teu Perinčić na ovom mjestu.



– Odluku od 2011. stavimo izvan snage, a o novim stimulativnim mjerama možda tek razmislimo – zaključio je Lambaša.


– Županija nije zadužena samo da izdaje koncesije, nego i da ih kontrolira, a kontrole nema. Također, lovačka društva nisu zavičajni klubovi – odgovorio je lovcima creski ovčar i veterinar Dubravko Devčić na kraju rasprave.


– Još malo pa se na Cresu nema što uzgajati, a da ne govorim o tome da turisti bježe od divljih svinja, propagiramo šetnice, zar čekamo da netko strada?! Jedini način jest da se divlja svinja proglasi štetočinom da se koriste sve moguće metode – rekao je na kraju Devčić.