Roland zlatnih ruku

Lovranski brodomaketar pomeo konkurenciju na državnom natjecanju

Andrej Petrak

Foto: Sergej DRECHSLER

Foto: Sergej DRECHSLER

Pobjednik Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova »Rijeka 2016« u rujnu će našu zemlju predstavljati na svjetskom natjecanju u ruskom Kalinjingradu. Prije dvije godine nagrađen je u Bugarskoj



RIJEKA Nagrađivani lovranski majstor brodomaketarstva Roland Vlahović pomeo je konkurenciju na 21. državnom natjecanju brodomaketara.


Svojoj impozantnoj kolekciji medalja dodao je njih još pet, jer na ovom je natjecanju održanom u Rijeci po pravilima Naviga dodao još dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju, čime je postao apsoultni pobjednik natjecanja.


Njegova maketa broda Sloops HMN Pegasus najbolje je ocijenjena, s osvojenih 97 bodova, dok mu je drugu zlatnu medalju s 95 bodova donio Naval Cutter Alert. Dvije srebrne medalje dodijeljene su mu za maketu ratnog broda Warspite i francuskog školskog broda L’etoile, ocijenjene s 93 i 92 boda.



Brončane medalje kući je ponijelo pet brodomaketara: Mario Bičić za maketu Brigantino goletta (88,33 bodova), Željko Fredotović za francuski škuner Jacinthe (86 bodova), ponovno Roland Vlahović za ratni brod USS Indianapolis (86 bodova), Goran Todorović za maketu brigantina Newsboy (85,67 bodova) i Edi Šimetić za bark Vinka (85,33 bodova). Dvadeset prijavljenih maketa procjenjivalo je ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Luciano Kleber, kao glavni sudac, Mladen Mitić i Krešimir Šurina.foto RI2504ED1


Pravila Naviga


Ovogodišnje Državno natjecanje, koje tradicionalno organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka održano je prema pravilima Naviga i u njemu su mogli sudjelovati brodomaketari s maketama brodova koji su plovili svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama.


Najbolje nagrađene makete brodova plasiraju se na svjetsko natjecanje međunarodne organizacije Naviga, koje će biti održano u rujnu u ruskom Kalinjingradu. Roland Vlahović već ima zlato i dva srebra sa Svjetskog natjecanja brodomaketara, održanog prije dvije godine u Bugarskoj. Najbolji brodomaketari proglašeni su na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova Rijeka 2016, održanom u prostoru Centra tehničke kulture Rijeka na Školjiću. Osim natjecateljskih maketa, izložena je 21 maketa broda izvan konkurencije.


Predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara izložbu je iskoristio da istakne doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog Rabljanina Tonija Miknića. Na ovoj je manifestaciji Miknić redovito izlagao već godinama, a posjetitelji sad mogu razgledati dvije njegove makete, koje kao i ostali njegovi radovi slave bogatu pomorsku tradiciju njegova Raba.


Dječji radovi


Prisutne su pozdravili tajnica Hrvatskog saveza brodomaketara Olivera Stanić te županijski i gradski pročelnici Valerij Jurešić i Igor Načinović.Posjetitelji na izložbi mogu pogledati radove s tematikom mora i brodova šest riječkih dječjih vrtića te makete učenika riječke Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju.

Sudjelujući u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike, koja će biti dodijeljena prije samog zatvaranja izložbe u petak, 6. svibnja u 13 sati. Ulaz je besplatan, a djela najboljih hrvatskih brodomaketara moguće je razgledati radnim danom od 9 do 20 sati, a u subotu, 30. travnja od 10 do 15 sati. U nedjelju, 1. svibnja, izložba će biti zatvorena.


Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.