Životno partnerstvo

Ljubav ne poznaje granice: Izložba “Sva naša vjenčanja” istospolnih parova otvorena i u Rijeci

Ljiljana Hlača

Vjenčanje je za sve parove jedno od najvažnijih događaja u njihovim životima, a istospolni parovi ovom su izložbom svoju sreću htjeli podijeliti s javnošću jer ljubav i zajedništvo nemaju granice



RIJEKA Nakon Zagreba, izložba fotografija »Sva naša vjenčanja« došla je i u Rijeku. Riječ je o projektu zagrebačke Udruge Dugine obitelji koja donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj, a koja je sinoć otvorena za javnost u Narodnoj čitaonici na Korzu


Izložba koja je u Rijeci postavljena u suradnji s riječkom lezbijskom Udrugom Lori se sastoji od desetak fotografija-plakata istospolnih parova s njihovim imenima – izložena je fotografija vjenčanja televizijskog novinara Dražena Ilinčića – koji su sklopili životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje. To su trenuci najvažnijeg dana u životu za ove parove koji su to odlučili podijeliti s hrvatskom javnošću, a poruka je bila da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice.


Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ populacije, navodi organizator, koja se rijetko odlučuje na javno razotkrivanje u našem društvu, što je razumljivo s obzirom na strahove od reakcija okoline, obitelji, poslodavca. Položaj ovakvih osoba u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini; tu su slučajevi nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije. Najveći problemi proizlaze iz ostvarenja mogućnosti posvojenja i socijalne skrbi.




– Nije bio problem dobiti suglasnost za objavljivanje fotografija jer da su svi ovi parovi već svoje vjenčanje pokazali putem društvenih mreža. No, ovo je prvi put da se kroz izložbu oni i objedinjeni. Isto tako, bilo nam je jako važno da za ovaj postav dobijemo prostor u centru grada kako bi ga svi vidjeli, naglasio je organizator izložbe Danijel Martinović.


Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru 2014. godine. Od tada je više od 260 parova, 139 muških i 123 ženskih, sklopilo životno partnerstvo u Hrvatskoj. Nakon Zagrebačke i Istarske županije, po broju brakova dolazi upravo naša, Primorsko-goranska županija.