Odgovor HDZ-u, Mostu i Akciji mladih

Lista za Rijeku Akciji mladih: Nije sve u fotelji predsjednika Gradskog vijeća, ima nešto i u građanima

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Ima nešto i u našim sugrađanima,a oni su nas izabrali da ih zastupamo u njihovom predstavničkom tijelu, reagira Danko Švorinić



RIJEKA Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić reagirao je na današnju pressicu HDZ-a, Mosta i Akcije mladih, na kojoj su prisutni najavili da odbijaju sudjelovati na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća koje se pretvorilo u “prostituciju na najnižoj razini“. Prozvali su pritom i HNS i Listu za Rijeku da su se prodali SDP-u. Što je na to odgovorio Švorinić?


Gradsko vijeće Grada Rijeke od prvog dana nakon konstituiranja funkcionira bez jasne podjele na većinu i manjinu. U tom smislu vijećnici koji djeluju u Klubu Liste za Rijeku zauzeli su od početka jasan stav prema kojem se ne smatraju dijelom ničije većine ali nisu ni opozicija jer u ovom trenutku u Gradskom vijeću ne postoji nijedna opcija koja može računati na podršku 19 vijećnika, kaže predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.


– U izvršnoj vlasti ne sudjelujemo i zauzeli smo stav prema kojem ćemo o prijedlozima te razine vlasti na Gradskom vijeću odlučivati od točke do točke ovisno o procjeni jesu li u interesu građana. O našim daljim odlukama će i nadalje odlučivati isključivo naša stranačka tijela. Ne pada nam napamet popuštati pritiscima drugih političkih opcija, bez obzira s koje strane dolazili.




U Gradskom vijeću se nastavljamo boriti za vrijednosti i projekte za koje smo dobili mandat na izborima: jačanje poduzetničke klime u gradu, jačanje obrazovanja uz poticanje izvrsnosti, promociju riječkog identiteta i zaštitu manjina. Za to se borimo od početka mandata nizom konkretnih prijedloga i inicijativa. Dokazali smo da nas fotelje ne zanimaju ali nas zanima Gradsko vijeće koje preuzima maksimalnu odgovornost sukladno Zakon o lokalnoj samoupravi. Gradsko vijeće koje će donositi odluke prvenstveno u interesu naših sugrađana, kaže Švorinić.


Konstatira da je Lista za Rijeku na tom putu, nažalost, izgubila podršku dijela kolega koji su jedini smisao svog djelovanja u Gradskom vijeću, ističe, vidjeli u fotelji predsjednika Vijeća, a koju su, napominje, nakon godinu dana izgubili.


– Ne našom krivnjom, i ne našim glasovima. Drage kolege, nije sve u fotelji predsjednika Gradskog vijeća. Ima nešto i u našim sugrađanima,a oni su nas izabrali da ih zastupamo u njihovom predstavničkom tijelu. Poštujemo vašu odluku da ne sudjelujete u radu Gradskog vijeća, poštujte i vi našu prema kojoj sudjelujemo. Dokazali smo da se naše stavove i vrijednosti znamo boriti i izboriti, nastaviti ćemo tako i ubuduće, reagira Danko Švorinić.


Sandi Basić o Ivoni Milinović


Sandi Basić iz Liste za Rijeku, ujedno dopredsjednik Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Rijeke, reagirao je na izjave HDZ-ove Ivone Milinović izrečene na tiskovnoj konferenciji pred sjednicu Gradskog Vijeća.


– Temeljem međustranačkog dogovora uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, HDZ-u je pripalo mjesto predsjednika Odbora za izbor i imenovanja koje je vrlo brzo ostalo upražnjeno nakon što je g.Lucian Vukelić postao ravnatelj HZZO-a, a što je dužnost nespojiva s vijećničkom. Gotovo godinu dana HDZ nije određivao njegovu zamjenu. Ne ulazim u to radili se o unutarstranačkim problemima ili samo neodgovornosti prema biračima, ali Odbor je sukladno Poslovniku nastavio funkcionirati u četveročlanom sastavu gdje ovlasti predsjednika Odbora, u slučaju njegove trajne spriječenosti ,preuzima dopredsjednik.


Nakon što je nakon godinu dana ipak pristigao HDZ-ov prijedlog, Odbor za izbor i imenovanja je nakon provedene rasprave zaključio kako zbog promijenjenog odnosa snaga u odnosu na konstituirajuću sjednicu, a prije upućivanja u proceduru, treba održati međustranačke konzultacije. Na njima bi se utvrdilo pripada li mjesto predjsednika tog Odbora i dalje HDZ-u, a  s obzirom da ta stranka iz svoje kvote već konzumira mjesto dopredsjednika Gradskog vijeća, kaže Sandi Basić.


Na posljednjoj sjednici Odbora za imenovanja raspravljalo se i o pojedinim istupima gradske vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, a s obzirom na činjenicu da je predsjednica Odbora manjine, dodaje.


– Tom prilikom usvojen je jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša. Prema informacijama koje doznajem iz medija, vijećnica Milinović je o samoj sebi, tj o našem zaključku raspravljala na Odboru za manjine, kojim predsjedava, što smatram nedopustivom privatizacijom odgovorne funkcije koju obnaša, reagira Sandi Basić.