Preventiva

Liga protiv raka PGŽ: Zahvaljujući dobroj preventivi oboljeli žive sve dulje

Barbara Čalušić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

PGŽ bilježi relativno dobar odaziv žena na preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice, dok program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i dalje bilježi slab odaziv



RIJEKA Liga protiv raka Primorsko-goranske županije studeni kao mjesec borbe protiv raka tradicionalno obilježava serijom predavanja posvećenih ovoj bolesti. Ove godine zajednička tema predavanja posvećena je kvaliteti života oboljelih, a kako naglašava predsjednica Lige dr. Ira Pavlović Ružić, upravo kvaliteta života postaje jedno od glavnih područja u liječenju osoba s karcinomom jer preživljenje oboljelih postaje sve dulje.


Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2014. godine u Hrvatskoj je od raka oboljela 21.434 osoba. Zabrinjavajući je podatak da je iste godine od raka umrlo gotovo 14 tisuća ljudi.


Značajan pomak


Vodeće sijelo raka u muškaraca je rak pluća koji kod žena bilježi porast i penje se na drugo mjesto odmah iza raka dojke. Slijedi rak debelog crijeva koji je, kako je upozorila dr. Ani Mihaljević Ferari, visoko izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.




– Kad govorimo o raku, preventiva je prvi korak koji možemo učiniti sami za sebe – poručila je dr. Mihaljević Ferari. Primorsko-goranska županija bilježi relativno dobar odaziv na preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice, dok program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i dalje bilježi slab odaziv.


– Kad je riječ o stopi smrtnosti, Primorsko-goranska županija je bolja od republičkog prosjeka, ali još uvijek zaostajemo za zemljama zapadne Europe. Prošle je godine u našoj županiji od raka umrla 791 osoba te je stopa smrtnosti iznosila 267 osoba na stotinu tisuća stanovnika, dok je u prethodnoj godini bila neznatno manja i iznosila je 266 osoba. Pomor raste sporije od pobola što znači da smo napravili značajan pomak u prevenciji i ranom otkrivanju – naglasila je voditeljica Odjela socijalne medicine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Svjetlana Gašparović Babić.



– Naša prva tema na rasporedu je sljedeći utorak i posvećena je relativno novoj terapiji u liječenju raka i vrlo popularnoj metodi liječenja, imunoterapiji. Predavanje ima za cilj približiti domete imunoterapije koja je, primjerice, djelotvorna kod nekih karcinoma koji su ranije bili neizlječivi poput metastatskog karcinoma.


Sljedeća tema posvećena je kvaliteti života bolesnika i proživljavanju bolesti te se bavi PTSP-om nakon negativnog stresa bolesti. Sve više mladih žena obolijeva od raka dojke i nakon izlječenja one žele roditi, a roditeljstvu i plodnosti tijekom i nakon liječenja raka posvećena je sljedeća tema. Ciklus predavanja završava temom o kliničkim ispitivanjima, jesu li nam potrebna i trebaju li nam lijekovi koje na taj način dobivamo godinama prije nego što postanu dostupni, najavila je dr. Pavlović Ružić na konferenciji za novinare.



Prava informacija


Liga za borbu protiv raka PGŽ-a ove godine obilježava pola stoljeća djelovanja. U okviru Lige djeluju klubovi bolesnika, a jedan od njih je Klub žena liječenih od ginekoloških tumora »Mirta« čija predsjednica i dopredsjednica Lige Gordana Rena ističe važnost racionalnog pogleda na vlastitu bolest.


– Iz osobnog iskustva mogu reći da je izuzetno važno ostati hladne glave kad se bolest pojavi. Prvi trenutak je vrlo težak jer je suočavanje s teškom bolesti samo po sebi vrlo teško. No ako je osoba prisebna i ima podršku prijatelja i obitelji onda se sve može prevladati. U tom je trenutku važna prava informacija, informacija koje nije na internetu već nam je daju naši liječnici. Važno je poslušati pravu informaciju od liječnika – poručila je Rena.