Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
19. siječnja 2020.
Reakcija na istup županijske pročelnice

Krizni Eko Stožer Marišćina: Malatestinić gazi vlastitu struku

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2019. u 19:24 2019-05-09T19:24:31+02:00

Javnozdravstveni stručnjak koji radi u javnom subjektu bi se morao iz petnih žila angažirati na rješavanju tog velikog javnozdravstvenog problema, a ne gotovo prijetiti da količine onečišćenja mogu biti još i 999 puta veće, poručuju iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina

RIJEKA   Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina u svom je priopćenju za javnost prozvala pročelnicu za zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Đuliju Malatestinić da gazi vlastitu struku.

Udruga se  poziva na tekst iz Novoga lista, objavljen 7. svibnja, da je o broju prekoračenja onečišćenja na Marišćini Malatestinić navela da je »to 1.000 puta manje od količina koje bi izazivale zdravstvene probleme kao što je iritacija očne sluznice ili slično«. 

 – Pročelnica je izrekla lažan podatak, jer se prema službeno objavljenim podacima na stranici iszz.azo.hr radi o 122 prekoračenja u godini, a ne kako je navedeno oko 65. Dozvoljena granična vrijednost za sumporovodik je 7 mikrograma po metru kubnom, pa se pored 122 prekoračenja još 40 puta vrijednost kretala u blizini dozvoljene granične vrijednosti, ističu u spomenutoj Udruzi uz komentar da je od puke statistike javnozdravstvenih ugroza daleko  opasnije da osoba kojoj je struka javno zdravstvo i radi u javnom subjektu javno daje izjave koje podsjećaju na nezgrapnu izjavu kakvog pohlepnog vlasnika prljavog pogona kojemu profit zamagljuje svaku priču o vrijednosti zdravlja ljudi. 

 – U predmetnom slučaju se nažalost ne radi čak ni o profitu, već o nesuvisloj političkoj obrani projekta i objekta koji kontinuirano stvara nove gubitke i troškove za građane. Zbog toga je Đulija Malatestinić potaknula da se ponovno postavi pitanje jesu li nositelji struke javnog zdravstva i javne vlasti doista shvatili koja je misija i vizija javnog zdravstva? Je li Đulija Malatestinić spoznala da je smrad indikator postojanja onečišćenja u zraku, da dugotrajni smrad izaziva cijeli dijapazon smetnji u organizmu i da svaki organizam ima neki svoj prag osjetljivosti i rezistentnosti? Sve je to i pitanje profesionalne etike stručnjaka. Jasno nam je da pročelnica dobiva političke naloge što treba reći, ali svaki liječnik kao i svaki nositelj bilo koje druge struke mora voditi računa da profesionalnu etiku ne zatomi do sramotnih razmjera zbog interesa politike, koja je pri tom i loša. Tako medicinska deontologija navodi da je liječniku časna obveza svoje životno usmjerenje i struku posvetiti čovjekovom zdravlju i da će svoj posao obaviti stručno i etički besprijekorno, kažu u Udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina.

Ističu da je notorna činjenica da je koncept i oživotvorenje ŽCGO Marišćina ekološki, ekonomski, tehnički i javnozdravstveno promašen projekt.  

– Javnozdravstveni stručnjak koji radi u javnom subjektu bi se morao iz petnih žila angažirati na rješavanju tog velikog javnozdravstvenog problema, a ne gotovo prijetiti da količine onečišćenja mogu biti još i 999 puta veće, poručuju iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.