Željko Plazonić

Kritika državnog tajnika za zdravstvo: Rijeka i županija nisu se uključili u gradnju riječke bolnice

Barbara Čalušić

Željko Plazonić, Foto: V. KARUZA

Željko Plazonić, Foto: V. KARUZA

Osim početnih aktivnosti oko potpisivanja ugovora o JPP-u, protekle četiri godine nije bilo nikakvih zajedničkih akcija niti s predstavnicima Grada Rijeke, niti PGŽ-a, rekao je Plazonić, naglašavajući da je projekt nove bolnice projekt svih građana ovoga kraja i projekt u koji je dosad bio uključen čitav niz ljudi



RIJEKA Utemeljitelj kardiološkog laboratorija u riječkoj bolnici i aktualni državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić kazao je jučer novinarima da se u bolnici u kojoj je proveo 40 godina i dalje ne osjeća kao gost, već kao domaćin. Dodao je i da je dolaskom u Ministarstvo zdravstva dobio dvije zadaće koje su ga posebno obradovale, a to je vođenje povjerenstava za izgradnju riječke i pulske bolnice koja bi, kako je kazao, trebala biti gotova do kraja 2018. Plazonić je ovom prilikom uputio posebne pohvale lokalnoj i regionalnoj upravi u Istri, garnirane kritikom prema vodstvu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


– Od prvog dana kad sam počeo surađivati sa svim uključenima u izgradnji pulske bolnice, veselila me jedna vrlo homogena suradnja svih zainteresiranih strana u izgradnji te bolnice, a to znači Istarske županije, Grada Pule, ravnateljstva bolnice i Ministarstva zdravstva. Ta kohezija i zajednička motivacija oduševila me i dala mi poticaj da dam sve od sebe, a želio bih da se takva kohezija postigne i kod nas na izgradnji nove riječke bolnice.


Mislim da ćemo zajednički još više i bolje pridonijeti realiziranju kapitalnog objekta u našoj županiji i pozivam sve one koji su u PGŽ-u i Gradu Rijeci svojom funkcijom zaduženi za to, da se priključe svim našim budućim aktivnostima oko izgradnje nove riječke bolnice. Dosad se nitko iz grada i županije nije aktivno uključio u ovaj projekt, koliko ja znam, a mogu se ispričati svakom ako se pokaže da je ova tvrdnja izvan istine.




Osim početnih aktivnosti oko potpisivanja ugovora o JPP-u, protekle četiri godine nije bilo nikakvih zajedničkih akcija niti s predstavnicima Grada Rijeke, niti PGŽ-a, rekao je Plazonić, naglašavajući da je projekt nove bolnice projekt svih građana ovoga kraja i projekt u koji je dosad bio uključen čitav niz ljudi.


Na njegove se riječi nadovezala predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb i članica Upravnog vijeća KBC-a Rijeka dr. Ines Strenja Linić, koja smatra da izgradnja nove riječke bolnice mora biti kontinuitet i obaveza svih vladajućih bez obzira na boju političkog dresa.


– Ovaj projekt započelo je nekoliko prijašnjih vlada, a i sam Grad Rijeka tome je dao svoj doprinos, za što uostalom i postoji točno mjerljiva vrijednost, poput zemljišta koje je ustupljeno. Kao što je vlada Zorana Milanovića projekt nove bolnice dovela do određene faze, ali nije odradila kredit kod HBOR-a, Oreškovićeva vlada morala je odlučiti hoće li se ići u ovaj projekt ili ne. Mnogi su bili vrlo skeptični prije godinu dana, kada se počela kopati ova jama, no bilo je pitanje krenuti u to ili ne: vlada je pala i nije se moglo krenuti u potpisivanje kredita HBOR-a koji je već bio papirnato riješen.


Zbog toga je donesena odluka i potpisan je ugovor između resornog ministarstva i KBC-a Rijeka da će se iz bolničkih sredstava bolnice financirati kopanje rupe i koje će se potom vratiti kroz sredstva kredita. Dakle, to nije novac koji je zauvijek otišao iz KBC-a Rijeka, no bilo je pitanje hoćemo li izgubiti još jednu godinu ili ne. Drago mi je da sam sudjelovala u tome i da je sve to prepoznala i ova Vlada te da prvi put u proračunu ove godine možete vidjeti novu riječku bolnicu jer toga dosad nije bilo. Ja ovo ne gledam kao političku priču, nego priču svih nas koji dolazimo iz ovog kraja, bez obzira na političke opcije. Projekt bolnice za majku i dijete vjerojatno će biti završen s ovom Vladom, a obveza svakog tko dolazi nakon nje je da preuzme štafetu i potrudi se da novac za završnu fazu nove riječke bolnice bude u proračunu – poručila je Strenja Linić.