Vjersko slavlje

Kolinda Grabar-Kitarović u procesiji povodom Dana sv. Vida u Rijeci

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Sveti Vid odbio se odreći kršćanske vjere, pa kažemo da je ovaj blagdan blagdan vjernosti, kazao je predvodeći misno slavlje vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, dok je nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pozvao na molitvu za obitelji koje će svojim primjerom odgajati svoju djecu u duhu evanđelja



RIJEKA Svečanom procesijom od Katedrale sv. Vida prema Trgu Riječke rezolucije, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika, a svojim dolaskom uveličala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Riječani su obilježili blagdan sv. Vida, zaštitnika svoga grada, nadbiskupije i policijske kapelanije.


Točno u 18 sati zvona riječke prvostolnice, koja ove godine obilježava 380. obljetnicu postavljanja temeljnoga kamena, označila su početak procesije u kojoj su uz predstavnike Crkve, Grada Rijeke, brojne Riječane, sudjelovali i vjernici iz drugih dijelova županije, vjerske udruge, kao i katolički skauti koji su nosili relikvije sv. Vida.


Procesiju su na njezinom putu od katedrale, preko Korza pa sve do Trga Riječke rezolucije pratili brojni građani i turisti, od kojih su se neki priključili koloni, a drugi iskoristili priliku za fotografiranje. Glazbenu podlogu koloni vjernika dala je Gradska glazba Trsat.


Heroj vjere




Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s domaćinom, riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem te biskupima i svećenicima Riječke metropolije.


– Primjer sv. Vida mučenika, zaštitnika vašega grada i nadbiskupije, pomaže nam da večeras budemo bolji nego jutros, danas nego jučer. On je pokazao koliko voli Isusa, jer je prema crkvenoj tradiciji 303. godine mučeničkom smrću potvrdio koliko voli jednog Boga, odbijajući iskazati štovanje lažnim božanstvima. Bilo je to vrijeme cara Dioklecijana, od 303. do 311. godine, kada su zabilježeni najveći i najkrvaviji progoni kršćana. Sveti Vid odbio se odreći kršćanske vjere, pa kažemo da je ovaj blagdan blagdan vjernosti, svetkovina vjernosti Kristu mučeniku. Postoje heroji vjere koji su dokazali da je svetost moguća, a jedan od njih je sveti Vid. I danas postoje brojni koji se poput sv. Vida uvijek klanjaju jednom Bogu, ali postoje i oni koji sebe smatraju ateistima jer ne priznaju jedinoga Boga i klanjaju se vrednotama svijeta. Advent, Božić, Uskrs, svete mise za njih su tradicija i protokol, običaj. Sveti Vid je znak koji opominje, koji ohrabruje, usmjerava i budi nadu, kazao je mons. Vukšić.


U jutarnjim satima svečanu pontifikalnu misu u riječkoj katedrali predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je ovom prilikom podsjetio kako nas svake godine  blagdan sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika, suočava s teško objašnjivim fenomenom nasilja i međusobnog ubijanja ljudi.


– Kako objasniti to da čovjek može drugome čovjeku svjesno i namjerno oduzeti život, ono najdragocjenije što nam je Bog dao? Još nam je neshvatljivije kad su žrtve djeca i maloljetnici, kakav je upravo bio dječak Vid, kršćanski mučenik iz prvih stoljeća Crkve i zaštitnik naše katedrale i našega grada, kazao je mons.  Devčić.


Uz brojne riječke svećenike, kanonike Prvostolnog kaptola, kao i gosta iz Vatikana, dr. O. Christophera Zielinskog, na misi je sudjelovao velik broj vjernika, među kojima i deset dobitnika Medalje zahvalnosti sv. Vida.


Mučenička smrt


Mons. dr. Devčić kazao je kako je međusobno ubijanje tragična činjenica prisutna u svim vremenima ljudske povijesti i kao takva predstavlja pravi misterij zla pred kojim se naš um nemoćno zaustavlja. Pred tom se pojavom ne možemo ne zapitati što se to događa čovjeku, kakva zla sila njime gospodari da može drugom čovjeku oduzeti život, kazao je mons. dr. Devčić. Govoreći o sv. Vidu, kazao je kako se u legendarnom spisu »Mučeništvo sv. Vida« ne spominje izričito njegova molitva za svoje progonitelje i mučitelje.


–  U Vidovu životu ima mnogih stvari koje zaslužuju našu pažnju. Prije svega, tu je podatak da je on kao dječak sa sedam godina ili možda s kojom godinom više podnio mučeničku smrt zbog svoje vjere. Odakle snaga i hrabrost tako nejaku djetetu za takav herojski čin kao što je žrtvovanje vlastita života zbog vjernosti Kristu? Kako to da je dijete pokazalo veću hrabrost u sočenju s takvim teškim iskušenjem nego što je nerijetko pokazuju mnogi odrasli muževi i žene? –  kazao je dr. Devčić. Nadalje, istaknuo je, postavlja se pitanje tko je mladom Vidu pomogao da upozna i cijelim svojim bićem prione uz Krista?



Medalje zahvalnosti sv. Vida koje Riječka nadbiskupija o blagdanu svoga zaštitnika tradicionalno dodjeljuje zaslužnim vjernicima na kraju pontifikalne mise, nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uručio je zajedno s diplomom za njihov predani rad u župama i svjedočenje vjere u djelatnostima koje svakodnevno obavljaju. Ovogodišnji dobitnici toga priznanja su prof. dr. Luka Zaputović i prof. Jasna Buketa iz Rijeke, po izboru riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, obitelj Mirko i Vlasta Bilić-Centić iz župe sv. Jelene Križarice u Kastvu, sestra Albina Zec iz župe sv. Nikole biskupa u Rijeci, Benka Ovčariček iz župe sv. Barbare u Kostreni, Tomislav Pađen iz župe sv. Križa u Srdočima, Josip Malnar iz župe sv. Katarine dj. i mč. u Lokvama, Jelica Manestar iz župe sv. Jelene dj. i mč. u Dramlju, Anto Perak iz župe sv. Luke ev. u Rukavcu i Marino Brnja iz župe sv. Mihovila ark. u Jelenju. Prilikom uručenja medalja, mons. dr. Devčić kazao je kako je »vaš primjer poticaj svima nama, jer promovirate prave ljudske vrijednosti«.


–  Obitelj mu je bila poganska. Dakle, nisu bili roditelji oni koji su ga doveli do Krista. Štoviše, čini se da ga je sam otac izdao i prijavio progoniteljima kršćana. Ali, ono što nije dobio od roditelja, dali su mu odgojitelji Modesto i Krescencija, koji su bili uvjereni kršćani te su mu, zajedno s ostalim vrijednostima, prenijeli i vjeru u Krista. U tom smislu Vidov primjer potvrđuje nezamjenjivu ulogu vjeroučitelja i kršćanskih odgojitelja i u naše vrijeme koje, umjesto kršćanskih, sve više dobiva poganska obilježja. To se vidi kod mnogih roditelja koji su kršćani samo deklarativno, iz tradicije, te kao takvi osobno malo ili ništa ne pridonose kršćanskom odgoju svoje djece nego to prepuštaju vjeroučiteljima, odnosno Crkvi.


Moliti za obitelj


Stoga smo pozvani moliti ne samo za obitelji koje će svojim primjerom odgajati svoju djecu u duhu evanđelja, nego i za vjeroučitelje koji će svojim znanjem prenositi djeci istine vjere, pokazujući ujedno svojim životom kako se po njima živi, kazao je dr. Devčić.


Dodao je kako nam slučaj sv. Vida pokazuje kako primjer odgojiteljske i kršćanske dosljednosti vjeroučitelja i odgojitelja može i u najtežim okolnostima uroditi dobrim plodovima kod onih koji su im povjereni za poučavanje i odgajanje. Neka sv. Modesto i Krescencija u tom smislu budu primjer i zagovornici našim roditeljima, učiteljima i vjeroučiteljima, a sv. Vid našoj djeci i školskoj mladeži, poručio je mons. dr. Ivan Devčić.