Izmjene Prostornog plana i GUP-a

Ključni dokumenti u proceduri: Više nema zapreka za hotel i komercijalne sadržaje uz novu Kantridu

Marinko Glavan

Simulacija

Simulacija

U zadnje dvije godine zainteresirani investitor mogao je pristupiti gradnji bez ikakvih zapreka. Razumijem i investitora koji želi komercijalnu podršku u vidu hotela i poslovno-trgovačkih sadržaja, a za to je trebalo ići u izmjene prostornog plana, ali i riješiti problematiku pomorskog dobra, komentirao je Obersnel



RIJEKA Prijedlogom izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Rijeke, prihvaćenim na kolegiju gradonačelnika, bit će omogućena izgradnja hotela i komercijalnih sadržaja uz stadion Kantrida


Uz dio koji se odnosi na stadion, izmjene se najvećim dijelom odnose na trase obilazne željezničke pruge visoke učinkovitosti, drugi kolosijek postojeće pruge kroz Rijeku, redefiniranje područja bivšeg Torpeda, trasa uspinjače do Trsata, reciklažnih dvorišta i druge, kojima se, istaknuo je Škunca, nastojalo uvažiti okolnosti postojećeg stanja i ostaviti dovoljno fleksibilnosti, kako bi se ulaganja u određena područja potencijalnim investitorima učinila što atraktivnijim.


Nakon uvodnog obrazlaganja pročelnika za urbanizam Srđana Škunce, gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako se postojeći stadion Kantrida i bez izmjena i dopuna prostornih planova već mogao rekonstruirati ili sagraditi novi. Za to nije bila potrebna izmjena prostornog plana.




– U zadnje dvije godine zainteresirani investitor mogao je pristupiti gradnji bez ikakvih zapreka. Razumijem i investitora koji želi komercijalnu podršku u vidu hotela i poslovno-trgovačkih sadržaja, a za to je trebalo ići u izmjene prostornog plana, ali i riješiti problematiku pomorskog dobra, na kojemu se nalazi velik dio prostora oko stadiona. Mi smo ovim izmjenama ispunili svoje obaveze u granicama očekivanog i dogovorenog, i tu bih stao, komentirao je Obersnel. 



Nacrt konačnog prijedloga odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Rijeke i Nacrt konačnog prijedloga odluke o donošenju izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke prosljeđeni su na mišljenje Javnoj ustanovi Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i na suglasnost Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja nakon čega slijedi odluka Gradskog vijeća.



Inače, izmjene Prostornog plana, ako i budu prihvaćene, neće automatski značiti i da će investicija u stadion i prateće objekte biti odmah pokrenuta, jer je pitanje interesa investitora, ali i koncesijskih uvjeta, budući da bi se dobar dio kompleksa morao graditi na pomorskom dobru. Kako na njemu nije moguće stjecanje vlasništva, već samo koncesija, tek treba vidjeti koje će koncesijske uvjete postaviti županija, odnosno država, ovisno o trajanju koncesije, kao i hoće li ti uvjeti biti prihvatljivi ulagačima, u prvom redu tvrtki Stadion Kantrida, koja je već u više navrata najavljivala ovaj projekt. 


Prijedlogom izmjena unesena je nova trase obilazne željezničke pruge visoke učinkovitosti, a na području Svetog Kuzma unesene su izmjene i dopune Plana nove spojne pruge, sukladno rješenjima koja su već ugrađena u Prostorni plan PGŽ. 


Škunca je istaknuo kako je o prijedlogu izmjena održana javna rasprava u siječnju ove godine, uz dva javna izlaganja, a ukupno je prostiglo 110 primjedbi, od kojih je 34 u cijelosti prihvaćeno, četrdeset djelomično. Ostale su odbijene, a većinom su se odnosile na zahtjeve za proširenjem građevinskog područja.