Razvoj odnosa

Kinesko izaslanstvo posjetilo riječko Sveučilište, suradnja se razmatra u tri područja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – U sklopu službenog posjeta Ministarstvu znanosti i obrazovanja četveročlano izaslanstvo kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije posjetilo je i Sveučilište u Rijeci.


Izaslanstvo je predvodio Chen Linhao, zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju, a kinesku delegaciju ugostila je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija koja je istaknula da je s gostima razgovarala o pitanjima integrativne medicine i javnog zdravstva općenito, kao i o pitanjima kulture, posebice u vidu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine te o riječkoj luci i pomorstvu.


– Ta su tri područja razmatrana kao područja moguće suradnje u Rijeci, kazala je rektorica.




Chen Linhao je istaknuo zadovoljstvo posjetom Rijeci i Sveučilištu ustvrdivši da formalizirana partnerstva s institucijama postoje, a riječ je o sporazumima koji su potpisani tijekom prijašnjih godina. Ujedno je izrazio i nadu će se ta partnerstva razvijati.


Uz Rektorat kineska je delegacija posjetila i Medicinski fakultet te Centar za proteomiku, kao i Građevinski fakultet i superračunalo ”Bura”, a tijekom njihovog službenoga boravka, u Zagrebu će se održati 9. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, koje će odabrati zajedničke znanstveno-istraživačke projekte za razdoblje 2019.-2021.