Besplatni tečaj

Kineski jezik “in” u Rijeci: Zainteresiranih za tečaj puno više nego kapaciteta

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Zbog ograničenog broja nastavnog osoblja i kapaciteta, mogli smo upisati samo 48 polaznika. Treba dodati još dvanaest naših »starih« polaznika, a otvorena je i jedna napredna grupa od šesnaest polaznika, kaže voditelj Konfucijevog instituta Krešimir Jurak



RIJEKA Više od 250 prijava pristiglo je na adresu Kluba mladih Rijeka, s ciljem pohađanja besplatnog tečaja kineskog jezika koji organizira Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, a započeo je jučer. Na nedavno održanim upisima, Riječani su pokazali izuzetno velik interes za tečajem kineskog jezika.


– Nažalost, zbog ograničenog broja nastavnog osoblja i prostornih kapaciteta, mogli smo upisati samo 48 polaznika. Tome treba dodati još dvanaestak naših »starih« polaznika, a otvorena je i jedna napredna grupa u koju je uključeno šesnaest polaznika – kazao je voditelj Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu, Krešimir Jurak.


Mogućnost zapošljavanja


Na pitanje odakle tolik interes za kineskim jezikom, Jurak kaže kako je to prije svega zanimanje za sam jezik, ali i druge kulture što, prema izjavama dosadašnjih polaznika, povećava mogućnost za zapošljavanja, ali i promjenu posla.




– Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu od rujna 2013. godine radi na intenzivnoj promociji kineskog jezika i kulture, čime omogućujemo zainteresiranima da vide da je to potencijal koji bi ih mogao razlikovati od ostalih, a prvenstveno povećati mogućnost za zapošljavanje. U Hrvatskoj je zaživjela misao i među mladima i starima da će Kina biti važna, ali i lakše dostupna – istaknuo je Jurak. Dodao je kako su uz Zagreb i Rijeku, u projekt učenja kineskog jezika putem Konfucijevog instituta uključeni još i gradovi Varaždin, Split i Dubrovnik, u kojima je danas više od 1.100 studenata koji uče kineski jezik, a obučava ih 23 profesora. Jurak je podsjetio kako je Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu osnovan u svibnju 2012. godine, s ciljem promicanja kineskog jezika i kulture i jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Danas u svijetu djeluje blizu 500 Konfucijevih instituta, od kojih 149 u Europi, a Institut u Zagrebu jedan je od osam europskih poslovnih instituta uz one u Londonu, Kopenhagenu, Ljubljani, Ateni, Leedsu, Rouenu i Edinburghu.


Klub mladih, koji u projektu organizacije tečajeva kineskog jezika surađuje sa Savezom udruga mladih Primorsko-goranske županije, potpisao je trogodišnji ugovor s Konfucijevim institutom, a polaznike će podučavati dvije profesorice koje su izvorne govornice i specijalizirane za podučavanje kineskog jezika strancima. Inače, polaznici će pohađati program u trajanju od 70 školskih sati. Nastavne materijale osigurava Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, a po završetku tečaja, polaznicima s položenim završnim ispitom bit će izdana potvrda o završenom stupnju koja će im omogućiti daljnje učenje kineskog jezika.



Uz navedene tečajeve u Klubu mladih Rijeka, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu održavat će nastavu kineskog jezika i u Osnovnoj školi Nikola Tesla (od 28. siječnja) i Gimnaziji Andrije Mohorovičića (od 1. veljače), u kojima će kineski jezik biti ponuđen učenicima kao izvannastavna aktivnost. Također, studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci bit će omogućeno pohađanje tečaja poslovnog kineskog jezika, kao izborni kolegij koji bi trebao krenuti sredinom veljače ove godine. Uz spomenuto, danas (utorak) od 11 do 15 sati u prostorijama OŠ »Nikola Tesla« bit će održani ogledni satovi kineskog jezika i radionice kineske kaligrafije za učenike ove riječke škole.



Teško znakovno pismo


Riječanin Ozren Miholjević došao je u Klub mladih kao polaznik naprednog tečaja, s obzirom da je tijekom prošle školske godine prošao početni tečaj.


– Bio sam u Kini i to mi je putovanje bilo jako zanimljivo te sam poželio naučiti kineski jezik, koji je totalno drugačiji od ostalih jezika, nema padeža, nema glagolskih vremena, što je jednostavnije nego u hrvatskom jeziku. Ipak, njihovo je znakovno pismo uistinu teško, ali zanimljivo i slikovito.


Prvi put s kineskim jezikom susreće se Vedrana Kljaić iz Rijeke, koja je došla na početni tečaj.


– Kineski mi se čini jako zanimljiv, a posebice kada znate da petina svjetske populacije govori taj jezik. Mislim da je to vrijedno naučiti i znati i da mi može pomoću u životu. Voljela bih i posjetiti Kinu, pa bi mi s poznavanjem jezika to zasigurno bilo puno lakše i zanimljivije.


Jedna od profesorica koja će obučavati Riječane kineskom jeziku je Ji Jieting, koja je u Hrvatsku došla u kolovozu prošle godine.


– Naš jezik naizgled je težak, ali, ako idete korak po korak, lako se nauči. Pisanje je teže jer Kinezi pišu drugačije od drugih, ali, danas u vrijeme interneta i to je lakše svladati. Inače, Riječani su uistinu dragi i ljubazni ljudi, a grad se u usporedbi sa Šangajem čini malenim.