OBLJETNICA

Kastav se sprema obilježiti sto godina od Velikog rata

Sanja Gašpert

Kastavci su odlazili na fronte i doma se vraćali ranjeni, a dio njih smrtno je stradao i pokopan je u masovnim grobnicama. Okrugli stol u srijedu, 21. studenog prikazat će život Kastavštine u ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života...



KASTAV U mjesecu studenom diljem zemlje i svijeta obilježava se stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, jednog od najžešćih svjetskih sukoba 20. stoljeća. Dio surove ratne stvarnosti bila je i Kastavština, odakle su ljudi odlazili na fronte i doma se vraćali ranjeni, a dio njih smrtno je stradao i pokopan je u masovnim grobnicama. Prilog okrugloj obljetnici svjetske ratne kataklizme odlučio je dati Grad Kastav u suorganizaciji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, s Područnom jedinicom u Puli.


Raznovrsne teme


Tako će 21. studenog u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva biti održan okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom »Kastavština u Velikome ratu – stotinu godina od završetka Prvoga svjetskog rata«. Kako su kazali predstavnici organizatora, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva Dean Jurčić i dr. sc. Maja Polić iz riječkoga Zavoda HAZU, manifestacija nosi naziv »Okrugli stol« s obzirom na raznovrsnost tema – od strogo znanstvenih, pa sve do onih koje populariziraju znanost i struku i pristupačnije su široj javnosti koju ovom prigodom i pozivaju da prisustvuju manifestaciji u što većemu broju.


U programu skupa sudjelovat će prof. dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s temom Iz upravne povijesti Kastva 1914.-1918. Dr. sc. Maja Polić govorit će o Društvenoj i kulturnoj povijest Kastva u razdoblju Prvog svjetskog rata.




O Kastavcima u Popisima gubitaka (Verlustliste) Velikoga rata govorit će prof. dr. sc. Robert Matijašić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i dr. sc. Dean Krmac iz Povijesnog društva u Kopru. Prilog o Kastavštini u Prvome svjetskom ratu promatrana kroz arhivske izvore (pregled gradiva i zanimljivosti) dat će Markus Leideck iz Državnoga arhiva u Rijeci, dok će Prvi svjetski rat promatran kroz fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja s osobitim osvrtom na Kastavštinu dati Ivo Mileusnić iz navedenog muzeja.


Prilog poznavanju sudbine jednoga ratnika naslovljen Abraham Zohil (1888.-1916.) zapisi obiteljskog istraživanja o stotoj obljetnici smrti, izložit će Roberto Unukić. Doc. dr. sc. Vanni D’Alessio sa Sveučilišta u Napulju Federico II (Italija) i Centra za napredne studije jugoistočne Europe (Rijeka) dat će prilog Pedagoška memorijalizacija Velikog rata. Od nacionalnih proslava do transnacionalnih proučavanja uz primjer projekta »Boderlands of Memory«, a Dean Jurčić će kroz temu Tragovi sjećanja – putevi mira, prezentirati turističku valorizaciju nasljedstva Velikog rata na Soškoj bojišnici.


Priprema za tisak


– Cilj je ove manifestacije zainteresiranoj javnosti prikazati život u Kastavštini u tom ratnom razdoblju, dramatiku vojničkog života, popise poginulih Kastavaca na bojištima, nasljeđe Velikog rata… O razdoblju 1. svjetskog rata vrlo se malo govorilo i pisalo na području Kastavštine i šire, pa će ovaj skup dati značajan doprinos istraživanju tog razdoblja, u čast mnogim poginulim vojnicima s ovih prostora. Okruglim stolom Kastav se pridružuje dostojanstvenom obilježavanju završetka Prvog svjetskog rata, a rezultat trajne vrijednosti bit će i za tisak pripremljena izlaganja sa skupa, koja će biti objavljena na stranicama idućega broja Zbornika Kastavštine – ističu organizatori.