Molekularni profil

Kastafska Belica ispitana suvremenom tehnologijom. “Otisak prsta” potvrdio specifičnost zbog koje je omiljena!

Srđan Brajčić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Vino Belica je kupaža više različitih sorti vinove loze od kojih je većina autohtona za Kastav i Primorje, što predstavlja veliko bogatstvo



KASTAV U poznatom kastavskom OPG-u Dejana Rubeše jučer je održana prezentacija završnog izvješća ispitivanja kastavske Belice koja je obavljena suvremenom tehnologijom Masene spektrometrije koju je provelo Sveučilište Rijeka, Odjel za Biotehnologiju, Centar za visokopropusne tehnologije. Ispitivanje kastavske Belice obavljeno je u sklopu ugovornog projekta između Sveučilišta, Grada Kastva i Udruge Belica, a pod vodstvom prof. Sandre Kraljević Pavelić. Masena spektrometrija je vrlo sofisticirana metoda analize molekula.


Naime, kako nam tumači Sandra Kraljević Pavelić sa svojim timom suradnika, ideja projekta se temeljila na tomu da se uz pomoć standardnih metoda analize vina u kombinaciji s masenom spektrometrijom analiziraju osnovne karakteristike i molekualrni profil vina Belica, berbe 2016. Vino Belica je kupaža više različitih sorti vinove loze od kojih je većina autohtona za Kastav i Primorje, što predstavlja veliko bogatstvo. Vino naime, sadrži različite molekule koje mu daju glavna obilježja poput primjerice boje, okusa i mirisa, odnosno koje u konačnici određuju i njegovu kvalitetu.


– Važne molekule u vinu koje su poznate široj javnosti kao antioksidansi su primjerice polifenoli te je u ovom projektu određen i tzv. ‘otisak prsta’ vina Belica koji uključuje i prisutnost polifenola, važne komponente vina koja ga čuva od oksidacije. Proces ispitivanja Belice trajao je godinu dana i u tijeku je analiza vina Belica berbe 2017., s obzirom da molekularni profil očekivano varira za različite berbe, čime će se završiti prva faza molekularne karakterizacije vina Belice.




Ispitivanje je pokazalo kako Belica ima specifičan molekularni profil, koji je u skladu sa standardom bijelih vina. Osim toga, ovakav pristup analizi vina koji uključuje i masenu spektrometriju može pomoći proizvođačima Belice u kontroli kvalitete i unaprjeđenju metoda i tehnologije proizvodnje vina, kaže Sandra Kraljević Pavelić koja ističe kako je ovaj projekt rezultat odlične međusobne suradnje različitih subjekata, Grada Kastva, Udruge Belica, proizvođača Belice i stručnjaka sa Sveučilišta.


Takav pristup može biti dobar model za različite projekte unaprijeđenja kvalitete domaćih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda ili mogućnosti njihovog brendiranja