Ni odgovora, ni ugovora

Kako će funkcionirati Riječke tržnice? Još se ne zna koliko Franolić traži za najam opreme

Orjana Antešić

Zakupce na glavnoj riječkoj tržnici najmanje zanima kako će se Grad »raskupusati« s Franolićem, njima je samo bitno da rade / Foto Silvano JEŽINA

Zakupce na glavnoj riječkoj tržnici najmanje zanima kako će se Grad »raskupusati« s Franolićem, njima je samo bitno da rade / Foto Silvano JEŽINA

U Rijeka plusu kažu da imovinu i opremu nužnu za funkcioniranje tržnica planiraju osigurati postupcima javne nabave koji su u tijeku do 31. prosinca. Koliko će se, uz najam opreme, dodatno platiti najam ili kupnja tržnica na Zametu i Vežici koje su Franolićevo vlasništvo, u Gradu Rijeci i Rijeka plusu to također još uvijek ne znaju



RIJEKA – Gotovo je. Nakon 25 godina, Ivan Franolić idući ponedjeljak odlazi s riječkih tržnica, na kojima je izgradio svoje poslovno carstvo. Slučaj je htio da Franolić, nekad omiljeni SDP-ov tajkun u gradu na Rječini, svoj odlazak s tržnica obilježi novim poslovnim uzletom. Na Kukuljanovu je otvoren novi, 45 milijuna kuna vrijedan pogon za preradu ribe što će zasigurno dati dodatni vjetar u leđa trenutno najpropulzivnijem biznisu Franolića – onom s uzgojem orada i brancina, u kojem zajedno sa svojim poslovnim partnerima bilježi respektabilne poslovne rezultate na nacionalnoj razini. I dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj prošlotjednoj presici, najavljujući preuzimanje riječkih tržnica, nastojao vidljivo izbjeći bilo kakvu korelaciju i spominjanje Franolićevih tvrtki, Ane i Tržnice Rijeka, dan prije novootvoreni pogon Orada Adriatica na Kukuljanovu posjetio je i premijer Andrej Plenković u sklopu svog obilaska tamošnje Industrijske zone.


Sve spremno?


Primopredaja riječkih tržnica, tog dugo vremena najneugodnijeg pitanja za riječku gradsku vlast, na samim je vratima i gradonačelnik Obersnel tvrdi kako je sve spremno da 17. srpnja tržnice preuzme gradsko poduzeće Rijeka plus koje će time svome portfelju poslova koje obavlja, uz naplatu parkirališta, dodati još jednu djelatnost koja svakodnevno nosi živi novac. Spominju se i velika ulaganja od oko 20 milijuna s kojima će se od 1. siječnja iduće godine nabaviti potpuno nova tržnička oprema i dati, kako to u Gradu vole reći, nov vizualni identitet »trbuhu grada«, no još uvijek ni riječi o cijeni i načinu razlaza s Franolićevim tvrtkama, u čijem su vlasništvu tržnica Zamet i Vežica, kao i sva oprema nužna za svakodnevno funkcioniranje centralne i tržnice Brajda.


Ivan Franolić je od svoje tvrtke Ane unajmljivao i opremu za tržnice na Zametu i Vežici / Foto Sergej DRECHSLER


Ivan Franolić je od svoje tvrtke Ane unajmljivao i opremu za tržnice na Zametu i Vežici / Foto Sergej DRECHSLER





Poslali smo upit direktoru Željku Smojveru koji je, podsjetimo, u međuvremenu otkrio da bi svoju sadašnju poziciju čelnog čovjeka zamišljenog riječkog holdinga vrlo rado zamijenio istom u državnoj Jadroliniji, ali nismo dobili ništa više, tek mrvicu konkretnije od onog što je Obersnel već najavio. Zapravo, od Smojvera nismo dobili ništa, premda smo pitanja adresirali upravo na njega, već su odgovori potpisani uopćeno pod Rijeka plus, kao da je riječ o nekoj običnoj servisnoj informaciji, a ne o važnom pitanju za ovaj grad i njegov svakodnevni život.


Povijesni povratak


Dok se govori kako je sve spremno za povijesni povratak riječkih tržnica pod skute Grada, iz dopisa Rijeka plusa vidljivo je da u tom gradskom poduzeću tjedan dana prije nego što će preuzeti tržničku djelatnost nemaju ni odgovore, a bogme ni ugovore oko najma nužne opreme i tržnica na Zametu i Vežici. Drugim riječima, zna se koliko će se u tržnice uložiti s početkom iduće godine, u Rijeka plusu kažu i da je po tom pitanju napravljena i studija, ali se ne zna što nosi idući ponedjeljak, od koga će se i po kojoj cijeni rentati oprema idućih pet i pol mjeseci. Odluka da će Grad Rijeka plus preuzeti tržnice formalno je donesena još 30. ožujka ove godine, pa se nameće pitanje zašto su se detalji oko ove tranzicije koja kuca na vrata ostavili za posljednji trenutak?


Najam opreme Rijeka plus formalno rješava kroz javni poziv, koji je tek nedavno raspisan. Javila se, naravno, i Franolićeva tvrtka Ana, na koju je još prije godinu i pol prebacio apsolutno svu opremu i imovinu Tržnica Rijeka. Praktički, u Tržnicama su ostali samo ljudi, njih 17 koje će sve preuzeti Grad, kroz svoja komunalna poduzeća.


– Imovinu i opremu nužnu za funkcioniranje tržnica društvo Rijeka plus planira osigurati postupcima koji su u tijeku, odnosno postupcima javne nabave za zakup imovine i opreme do 31. prosinca 2017. godine, te će se sukladno zakonu odabrati najpovoljniji ponuditelj, potvrđuje se u odgovoru koji smo prošli petak dobili iz Rijeka plusa.


Rentao si opremu


I dok se sve još »kukulji«, naš je list potražio financijsko izvješće o poslovanju Franolićevih tvrtki, Ane i Tržnica, jer nas je zanimalo po kojoj je to cijeni Franolić sam sebi rentao opremu i drugu imovinu s tržnica jer bi to mogao biti dobar indikator po kojoj će cijeni onda to ponuditi Gradu, odnosno Rijeka plusu. Podsjetimo, cjelokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu iz Tržnica Rijeka, dakle sve ono što je nužno za svakodnevno funkcioniranje tržnica i nemoguće je tek tako i preko noći »iščupati«, od početka prošle godine Franolić je prebacio u drugu tvrtku, Anu. Riječ je – spomenut ćemo samo najkrupnije stavke – o 178 kioska, 356 drvenih stolova, 147 betonskih pultova, četiristotinjak vaga, rashladnim komorama, tendama, njih oko stotinjak, raznim instalacijama, poslovnim prostorima u Demetrovoj, tržnicama Zamet i Vežica… Kako nije mogao mijenjati nositelja tržničke koncesije, a to su Tržnice Rijeka, Franolić je onda formalno-pravno od Ane unajmljivao i opremu za tržnice na Zametu i Vežici. I to za gotovo 1,5 milijun kuna, odnosno oko 122.000 kuna mjesečno, može se iščitati iz financijskih izvješća. Spomenimo i to da je za plaće 17 zaposlenih Tržnica Rijeka, koji sada prelaze u gradska komunalna društva, lani izdvojeno oko dva milijuna kuna.


Kupnja tržnica?


U Gradu se očito nimalo nisu šalili kad su najavili da će promijeniti kompletnu opremu na riječkim tržnicama. Sada se zna i da će se na to potrošiti oko 20 milijuna kuna. Između redaka, poruka je to javnosti i da Grad više ne želi imati ništa sa stigmatiziranim Tržnicama Rijeka i Franolićem. No, treba vidjeti što je u tih 20 milijuna kuna uključeno. Jer, ako je samo tržnička oprema u pitanju, koliko će se onda još dodatno platiti najam ili kupnja tržnica na Zametu i Vežici koje su, ponovimo, Franolićevo vlasništvo. U Gradu i Rijeka plusu to još uvijek ne znaju. U tijeku je, kažu, procjena njihove vrijednosti, a odluka hoće li to trajno rentati od Franolića ili kupiti, trebala bi, navodno, biti donesena do kraja ove godine.


Prema financijskim izvješćima Franolićevih Tržnica Rijeka, preuzimanje »trbuha grada«, Rijeka plusu godišnje bi trebalo nositi između 12 i 13 milijuna kuna prihoda. Lani je Franolić, naime, inkasirao 12,4 milijuna kuna od riječkih tržnica, s neto dobiti od 1,7 milijuna kuna, i to nakon što je Gradu platio koncesijsku naknadu, 7 posto od prihoda, i uz novododane troškove rentanja opreme od Ane. Rijeka plus već spomenutom odlukom od 30. ožujka oslobođen je plaćanja koncesijske naknade u gradski proračun, i uz obrazloženje da kratkoročno mora uložiti velika sredstva za ukupnu obnovu opreme tržnice i razvoj tržne djelatnosti. Kad već spominjemo brojke, kažimo i to da je Rijeka plus lani zabilježio prihode od blizu 53 milijuna kuna i neto dobit od oko dva milijuna. Istovremeno, ovo gradsko komunalno poduzeće s krajem prošle godine imalo je 43 milijuna kuna kratkoročnih obveza, dakle, onih koji se moraju podmiriti u roku godine dana dok su dugoročne bile 57 milijuna kuna.


Slaba posjećenost


Teško je u ovom trenutku bilo što reći protiv namjere gradonačelnika Obersnela da se tržnice urede i poboljšaju, da im se udahne, kako se to stalno ponavlja, nov vizualni identitet. Da bolje bude zakupcima i njihovim kupcima. S 20 milijuna kuna valjda će tako i biti. Tržnice su, to ponajbolje znaju oni koji se time bave i koji su u tome, poseban mikrosvijet koji ima svoje zakonitosti. Za njihovu posjećenost i promet nisu presudni novi i lijepi kiosci, koliko njihov sadržaj, ono što nude. Grad je, podsjetimo, u posljednje četiri godine uložio gotovo tri milijuna kuna u obnovu paviljona na Brajdi, ali nije mu udahnuo život jer i dalje zjapi poluprazan. Kupljena su i četiri nova kioska, postavljena na ulazu u ovaj paviljon. Stvarno lijepo izgledaju, kao »space shuttle« naspram onih na glavnoj tržnici koji imaju koju godinu, ali svi su prazni.


Zakupce na glavnoj riječkoj tržnici, čini se iz razgovora s njima, nimalo ne muče pitanja kako će se Grad »raskupusati« s Franolićem, njima je samo bitno da rade. Naravno da pozdravljaju svako poboljšanje uvjeta koje je gradonačelnik najavio. Idući tjedan trebali bi, kako su čuli, potpisati nove ugovore s Rijeka plusom iz kojeg su u vezi s cijenom zakupa samo poručili kako i postojeći cjenik ostaje na snazi do 1. siječnja iduće godine.