Pronađena lokacija

KUPLJENO GRADSKO ZEMLJIŠTE Srpsko narodno vijeće će izgraditi svoj kulturni dom

Damir Cupać

Zemljište koje je SNV kupio nalazi se u neposrednoj blizini, odnosno istočno od Češkog kulturnog doma / Foto Marko GRACIN

Zemljište koje je SNV kupio nalazi se u neposrednoj blizini, odnosno istočno od Češkog kulturnog doma / Foto Marko GRACIN

U natječajnoj dokumentaciji navedeno je da se prodaje zemljište u katastarskoj općini Hosti, ukupne površine 2.200 kvadrata, zemljište je u trećoj zoni, dok je namjena javna - građevine društvene i slične namjene



RIJEKA  Srpsko narodno vijeće kupilo je na javnom natječaju zemljište Grada Rijeke za gradnju srpskog kulturnog doma. Riječ je o zemljištu od više od 2.000 četvornih metara, a kupoprodajna cijena je oko milijun kuna.


Grad Rijeka javni natječaj za prodaju zemljišta raspisao je početkom prosinca prošle godine, a kao jedini ponuđač javilo se Srpsko narodno vijeće. U natječajnoj dokumentaciji navedeno je da se prodaje zemljište u katastarskoj općini Hosti, ukupne površine 2.200 kvadrata, zemljište je u trećoj zoni, dok je namjena javna – građevine društvene i slične namjene.


Zeleno svjetlo


Početna kupoprodajna cijena zemljišta iznosila je 440 kuna po kvadratu, odnosno ukupna početna kupoprodajna cijena zemljišta iznosila je 968.000 kuna. Kao poseban uvjet na natječaju navedeno je da treba dostaviti izvadak iz registra udruga Republike Hrvatske iz kojeg je razvidno da kao cilj imaju predviđeno afirmiranje i ostvarivanje nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih, socijalnih, ekonomskih i svih drugih osobnih prava i interesa nacionalnih manjina. U Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem potvrdili su da je gradonačelnik Vojko Obersnel dao zeleno svjetlo za kupoprodaju.




– Na Kolegiju gradonačelnika donesen je zaključak kojim je prihvaćen prijedlog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem o prodaji zemljišta Srpskom narodnom vijeću, za izgradnju građevine za smještaj i rad ustanova, udruga i građana pripadnika srpske nacionalne manjine u Gradu Rijeci i šire, za sad radnog naziva Srpski kulturni dom. Riječ je o lokaciji površine 2.200 kvadrata, smještenoj istočno do Češkog doma, koja je preko čvora Hosti vrlo dobro povezana sa svim dijelovima grada i okolice.


Najprije predugovor


– Temeljem zaključka, sa Srpskim narodnim vijećem, kao ponuditeljem, bit će sklopljen predugovor, a nakon izrade projektnog rješenja kojim će se, osim izgleda buduće građevine, odrediti i točan oblik i površina pripadajuće građevinske čestice, zaključit će se konačan kupoprodajni ugovor. Prilikom sklapanja predugovora, ponuditelj će platiti 40 posto od cijene zemljišta koja iznosi 990.000 kuna, a preostali dio po zaključenju konačnog ugovora, pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca. On je dodao da je na ovaj način okončan višegodišnji rad na pronalaženju odgovarajuće lokacije za djelovanje srpske nacionalne manjine.


– U sljedećem koraku bit će potrebno načelni program izgradnje, tj. sadržaja Doma, razraditi i utvrditi kao osnovu za projektiranje te poduzeti izradu projektne dokumentacije, zaključio je Škunca.


Zemljište koje je SNV kupio nalazi se u neposrednoj blizini, odnosno istočno od Češkog kulturnog doma.