Zanimljive radionice

KREATIVA 54+ Mijese, gnječe, valjaju, peku – to je kreativa koju su oduvijek željele

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Na Narodnom učilištu već se mjesecima miješa, gnječi, valja, peče, glazira, a iako se na prvu čini da će konačni rezultat biti neka gastronomska delicija, »namirnica« kojom se ovladava zapravo je glina i to u sklopu programa »Kreativa 54+« koji se financira iz Europskog socijalnog fonda te je namijenjen svim građanima koji su napunili 55 godina, a žele se educirati iz područja umjetnosti. Drugim riječima, riječ je o radionicima besplatnim za građane kroz koje će do lipnja proći ukupno 90 polaznika, a educirat će se iz područja glazbene umjetnosti, crtanja i slikanja te keramike.


Lista čekanja


Upravo je radionica keramike koju budnim okom nadzire umjetnik Boris Roce jedna od najpopularnijih te su sva mjesta za drugi ciklus koji počinje u veljači popunjena, a kako otkriva Roce, postoji i lista čekanja. Prvi ciklus pohađa 10 polaznica, a na pitanje kako to da nema pripadnika jačeg spola, Roce odgovara da je to možda zato što između keramike i kuhinje nema baš velikih razlika.


– Sve se mijesi i miješa, a očito su žene tome sklonije. Već više od 20 godina na Narodnom učilištu vodim radionice keramike i uglavnom ih pohađaju žene. Tu i tamo pojavi se koji polaznik, ali slično je i sa slikarstvom, jer i tu uglavnom prevladavju žene. Interes je velik, a glina je ljudima uvijek zanimljiva. To je zapravo terapija, pojašnjava Roce.




Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



Ujedno dodaje da je tečaj »Kreative 54+« prilagođen dobnoj skupini za koju se provodi, a koliko je polaznicima keramika »legla« pokazat će se na kraju programa kada će se organizirati zajednička izložba. Nevažno jesu li na radionicu krenule s predznanjem ili bez njega, sve polaznice slažu se da je kreativno izražavanje nešto što su oduvijek željele raditi. Tako Vera Košuta ističe kako joj je »Kreativa 54+« donijela zadovoljstvo, ali i obnovu znanja.– U mirovini sam, a iako se ovime nisam nikada profesionalno bavila, pohađala sam davno radionice keramike pa mi je ovo obnova znanja. Uživam u tome, kreativno je i opuštajuće. Zadovoljna sam, kaže Košuta. Za razliku od nje, Vlasta Bauk prvi se put susrela s keramikom, a kao jednu od prednosti radionica navodi i činjenicu da su za polaznice besplatne.– U mirovini sam i ovo je zabava, ali i prilika za nešto naučiti. Činjenica da je besplatno je odlična i dodatni motiv za dolazak. Ipak se radi o radionicama koje traju 4 mjeseca, ističe Bauk.


Navodeći kako se radi o novoosmišljenim programima ravnateljica Narodnog učilišta Heni Strčić najavljuje da će se u novi ciklus radionica uključiti i 10 gluhih te nagluhih polaznika za koje će biti osigurano prevođenje na znakovni jezik.– Novi ciklus započinje u veljači i ima još nešto malo slobodnih mjesta. Projekt je namijenjen osobama starijim od 54 godine bez obzira na radni status, odnos jesu li zaposleni, nezaposleni ili umirovljenici, s ciljem poboljšanja njihovih socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te prepoznavanje njihovih potencijala. Naime, brojna istraživanja ukazala su na terapijski učinak kreativnosti i umjetnosti na pojedinca. Projektom se ujedno doprinosi poticanju aktivnog i zdravog starenja, poticanja socijalne uključenosti i ostvarenju punog životnog potencijala starijih osoba, a ukupno će se provesti 3 radionice glazbene umjetnosti, 4 radionice crtanja i slikanja te 2 radionice keramike, najavljuje Strčić.


Dodajući kako je već pohađala i hortikulturu, Bauk kaže da je uključenje u program i prilika za nova poznanstva, a jedno od njih je i poznanstvo s Davorkom Konjarević koja se također prvi put susrela s ovladavanjem glinom.– Iako se još nikada nisam okušala u keramici, oduvijek sam imala sklonost prema tome. Jako sam zadovoljna, lijepo nam je i imamo priliku naučiti nešto što nam kasnije može koristiti, navodi Konjarević.


Partner Narodnom učilištu u provedbi projekta je Matica umirovljenika Grada Rijeke, a da bi građani mogli besplatno stjecati nova znanja, Narodno učilište je za »Kreativu 54+« dobilo 452 tisuće kuna, od čega je 85 posto sredstava bespovratno, dok ostatak osigurava Ministarstvo kulture.


Posjet izložbama


U sklopu glazbenih radionica polaznici se upoznaju s notnim pismom, pojmovima ritma, mjere, dobe, dinamike i tempa, uče slušno i vizualno prepoznavanje instrumenta, kao i osnovne značajke glazbeno-stilskih razdoblja. Upoznaju se i s s povijesnim čimbenicima koji su utjecali na razvoj glazbe, s djelima određenih razdoblja te s najznačajnijim skladateljima, a kao koncertna publika posjećuju i HNK Ivana pl. Zajca, dok polaznici likovnih radionica posjećuju izložbe, upoznaju se s likovnim jezikom, osnovama tehnika crtanja i slikanja te sa slikarskim načinom izražavanja.