Slučaj Bosnar

KBC Rijeka reagira na optužbe dr. Bosnara: Pacijentica umrla zbog bolesti, a ne pogreške

Barbara Čalušić

Alan Bosnar / Snimio Marko Gracin

Alan Bosnar / Snimio Marko Gracin

Ravnateljstvo KBC-a navodi da način primjene kemoterapije nije neposredan uzrok smrti supruge dr. Alana Bosnara, već je time »djelomično bio otežan daljnji tijek liječenja«. Dr. Bosnar o svojim optužbama da je riječ o zločinu, nije želio govoriti



Čekam da nadležne institucije obave svoj posao, izjavio nam je jučer dr. Alan Bosnar, bivši predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, a sada redoviti profesor u trajnom zvanju na tom Zavodu (katedri), u vezi smrti svoje supruge i ozbiljnih optužbi koje je dan ranije izrekao u sudnici karlovačkog suda.


No, osim te konstatacije, dr. Bosnar nije želio davati nikakve druge izjave za novine, barem zasad, na temu smrti njegove supruge Laure koja je, sudeći po njegovim izjavama u sudnici i viđenju slučaja, lani bila žrtva zločina.


– Moja supruga je bila žrtva teškog ubojstva, a nadležne institucije o tome šute. Slučaj se prikriva. Supruga je u vrijeme terapije dobila deseterostruku dozu citostatika. Svaku svoju riječ mogu dokumentirati. Supruga je mrtva zahvaljujući cijelom ovom postupku, konstatirao je Bosnar na raspravi, u nastavku suđenja u karlovačkom Županijskom sudu, u procesu u kojem mu se sudi pod optužbom da je kao predstojnik zlouporabio položaj te tražio i primao mito od trojice podređenih suradnika, obducenata i vještaka na Zavodu.





Slučaj predoziranja lijekom dogodio se lani krajem travnja, dvije godine nakon što je Alan Bosnar bio uhićen pod sumnjom za mito, a o njemu su obaviješteni svi nadležni u riječkom KBC-u.  Po rekonstrukciji događaja, sumnje u  predoziranje otkrivene su dan kasnije nakon što je Laura Bosnar primljena na kliniku.


Čini se da je prvi signal o tome da doza lijeka koja joj je dana nije bila pravilna – stigao kada se uvidjelo da u ljekarni ima manje tog lijeka nego što bi ga po stanju stvari trebalo biti.


Nesretna Laura Bosnar je u 55. godini života preminula lani sredinom kolovoza, dakle nepuna četiri mjeseca nakon što je, kako tvrdi njen suprug, »dobila deseterostruku dozu citostatika«. 



Uzrok smrti


Ozbiljne Bosnarove optužbe kako se u pozadini slučaja nalazi »teško ubojstvo« ipak nemaju, po našim saznanjima, nikakvu službenu potvrdu i zasad su tek na razini privatnog viđenja slučaja, zaključka bez valjanog temelja.


Iz ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Rijeka poručuju da način primjene kemoterapije nije neposredan uzrok smrti pacijentice. Ipak dodaju da je zbog načina primjene kemoterapije djelomično bio otežan daljnji tijek liječenja.


– Uz puno razumijevanje prema tragičnom događaju i smrti supruge prof. dr. Alana Bosnara, Uprava KBC-a Rijeka dužna je izraziti neslaganje s izrečenim tvrdnjama koje ne odgovaraju istinitim događajima. Obdukcijskim nalazom utvrđeno je kako način primjene kemoterapije nije neposredan uzrok smrti pacijentice, već je time djelomično bio otežan daljnji tijek liječenja.



U Ministarstvu zdravlja kažu kako njihove službe nisu primile nikakvu prijavu vezanu uz sumnje u pogrešno liječenje supruge Alana Bosnara. Takva bi prijava bila upućena odjelu inspekcije u Ministarstvu zdravlja, no do njih ona do danas, kažu, nije stigla. No, iz Hrvatske liječničke komore potvrdili su da su dobili predstavku dr. Bosnara, vezano za liječenje njegove supruge.


»Predstavka je obrađena na redovitoj sjednici Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore. Stručno mišljenje, koje je Povjerenstvo donijelo temeljem svojih statutarnih ovlasti, dostavljeno je podnositelju predstavke te Vas ljubazno molimo da se za svake daljnje informacije obratite gospodinu Bosnaru«, piše u odgovoru koji potpisuje predsjednik HLK-a Trpimir Goluža. (LJ. B. M.)



Na žalost, pacijentica je preminula zbog proširenosti osnovne maligne bolesti. Suprug preminule je o tijeku liječenja pacijentice bio dnevno informiran te su mu bili dostupni svi relevantni podaci o zdravstvenom stanju i postupcima liječenja – ističu u KBC Rijeka.


Bez namjere


Novi list posjeduje dokumente koji potvrđuju Bosnarove riječi da je njegova supruga »u vrijeme terapije dobila deseterostruku dozu citostatika«, lijeka koji se koristi u kemoterapiji. Taj dokument potvrđuje tezu da se u liječenju Laure Bosnar na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka dogodilo nešto što se nije trebalo dogoditi, bez obzira nazvali to greškom u liječenju ili nekako drugačije.


Po verziji događaja što proizlazi iz nama dostupnog dokumenta, službujuća sestra je Lauri Bosnar aplicirala deset puta veću dozu lijeka od propisane. Kako je moglo doći do toga, može se samo pretpostavljati, ali iz nadležnih mjesta nema nikakvih indicija da je bilo namjere da se to dogodi. Time pada u vodu i optužba o »teškom ubojstvu«, jer on uključuje umišljaj, namjeru, a u ovom slučaju toga nije bilo, barem dosad o tome nisu stigle nikakve naznake iz policije i pravosuđa.


Naša saznanja o slučaju kažu da se u stručnoj liječničkoj ocjeni, što je kasnije donesena, nije zapravo ni sporilo da se dogodila greška u liječenju.