Kreditno zaduženje

Jelenje modernizira javnu rasvjetu, stižu nove LED svjetiljke

Sanja Gašpert



JELENJE – Općina Jelenje kreće u kapitalni projekt modernizacije javne rasvjete, vrijedan 2,7 milijuna kuna, zbog kojega će se kreditno zadužiti kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uz rok otplate od deset godina, uključujući poček od šest mjeseci, s fiksnom kamatnom stopom od svega 0,1 posto godišnje, bez naplate jednokratne naknade i naknade za rezervaciju sredstava, s mogućnošću prijevremene, djelomične i konačne otplate kredita bez naknade.


Projekt je predstavljen jelenjskim vijećnicima, a u obrazloženju načelnik Općine Robert Marčelja (PGS) kazao je kako je, ustvari, riječ o zamjeni postojećih zastarjelih svjetiljki s novim LED svjetiljkama, čime će se povećati energetska učinkovitost u sustavu javne rasvjete i sigurnost u prometu te će se smanjiti emisija CO2 i drugih onečišćujućih tvari u okoliš, kao i potrošnja električne energije.


– Smanjenjem potrošnje električne energije postignut će se i financijska ušteda, tako da će se sredstva koja su se do sada iz općinskog proračuna trošila za navedenu namjenu usmjeriti na razvojne projekte kojima će se poboljšati životni standard mještana naše općine.




Nerijetko čujemo pritužbe naših sumještana na javnu rasvjetu, a ovaj projekt, koji je benefit za našu općinu, pružit će jednak standard za sve mještane, u svim jelenjskim naseljima. Početkom ove godine stupio je na snagu zakon o zaštiti svjetlosnog onečišćenja, prema kojem smo kao jedinica lokalne samouprave u zakonskoj obvezi zamijeniti postojeće zastarjele svjetiljke, u roku od deset godina.


Međutim, mi smo projekt već pripremili, jer HBOR ima 150 milijuna kuna za tu namjenu, od kojih je ostalo 80 milijuna, ostalo je već utrošeno, jer su se neke jedinice lokalne samouprave već uključile i prilika nam je uz izrazito nisku kamatnu stopu realizirati ovaj projekt, kazao je Marčelja.


Sam projekt s analizom stanja javne rasvjete predstavili su predstavnici HBOR-a. Kako je istaknuto, postojeći sustav predviđen za modernizaciju prema idejnom projektu sadrži 962, od ukupno 966 svjetiljki, a četiri svjetiljke, reflektori, bi se zadržali. Prema izračunu iz glavnog projekta, godišnja potrošnja na jelenjskom području trenutačno iznosi 351.228,55 kWh, odnosno 303.812,70 kuna.


Nakon rekonstrukcije, godišnja potrošnja iznosila bi 88.535,45 kWh, a potrošnja u kunama 76.583,17, što je ušteda od blizu 75 posto. Godišnja ušteda električne energije s održavanjem nakon modernizacije iznosila bi oko 443 tisuće kuna, što znači, kako je istaknuto, da bi predviđeni povrat investicije bio 5,97 godina.


Naime, rečeno je kako će izvođač radova na projektu preuzeti i održavanje nove javne rasvjete na deset godina, što znači da Općina neće u tim godinama imati trošak održavanja.


Odluku o kreditnom zaduženju usvojila je većina vijećnika, protiv je bio HDZ-ovac Ivoslav Ban, dok je njegova stranačka kolegica Ana Marija Vujić bila suzdržana.


»Moglo bi biti problema u izvorima financiranja. Što ako izvođač ode u stečaj, mogli bi nam ipak ostati veliki troškovi«, kazao je Ban.