Zatvorenik na Golom otoku

Jakoslav Rojnica u Rijeci predstavio autobiografski roman “Ja sam 6387”

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Nakon što je svoj autobiografski roman “Ja sam 6387” predstavio u Delnicama, Jakoslav Rojnica predstavio ga je sinoć i riječkoj publici koja se okupila u dvorani Euroherca. Kako je kazao autor, ovaj je autobiografski roman napisao u trećem licu, kako bi se odmaknuo od samoga sebe i kako bi lakše prenio ono što je proživljavao kao zatvorenik na Golom otoku, od 25. svibnja 1978. do 26. svibnja 1981. godine, a zatvoren je kad su mu bile tek 22 godine.


– Ono što sam tamo tijekom tri godine doživio i psihički proživio opisao sam u knjizi koju mi je samome teško čitati, tu su opisani trenutci kad sam gubio volju za životom, kazao je autor dodavši da razlog njegova zatvaranja na Goli otok graniči s banalnošću. Knjigu je pisao s velikim odmakom, 30 godina po izlasku s Golog otoka, što je svojevrsna retraumatizacija, a naglasio je da je njegov profesionalni život bio gotov i nakon izlaska iz zatvora. 


Autor je kao student uhvaćen kako čita časopis Nova Hrvatska koji je izlazio u Londonu i koji su izdavali hrvatski iseljenici, a koji, kako su kazali Marko Grubišić i dr. Josip Jurčević ni po čemu nije bio radikalan, pa su ga zatvorili da bude pouka drugima. Na Golom otoku je proživljavao fizičke i psihičke torture iz čega je izašao jači.




Sinoć je predstavljanje knjige predvodio istaknuti hrvatski povjesničar dr. Josip Jurčević, a knjigu je osim njega predstavio i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić.