Želje i potencijali

JGL se želi širiti, ali i više surađivati s bjeloruskim tvrtkama

Orjana Antešić



RIJEKA U Rijeci je jučer otvoren prvi počasni konzulat Republike Bjelorusije u Hrvatskoj. Bio je to povod dolasku zamjenika bjeloruskog ministra vanjskih poslova Olega Kravchenka, u čijoj je pratnji bila i veleposlanica Republike Bjelorusije u Hrvatskoj sa sjedištem u Beču, Alena Kupchyna. Njihov posjet Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji otpočeo je u HGK-Županijskog komori Rijeka, čiji je predsjednik Vidoje Vujić imenovan počasnim konzulom ove istočnoeuropske države. I zamjenik bjeloruskog ministra vanjskih poslova i njegovi riječki domaćini zajednički su konstatirali kako postoji i želja i velik potencijal za jačanjem suradnje između dviju država i njihovih regija, prije svega one gospodarske.


Poslovna iskustva


U Bjelorusiji, kako je izvijestio Vujić, trenutno posluje dvadesetak tvrtki iz Hrvatske koje zajedno ostvaruju oko 28 milijuna dolara izvoza u tu državu. Predstavnici nekih od tih tvrtki bili su na jučerašnjem sastanku s visokom bjeloruskom delegacijom. Ti su razgovori, koliko to mogu u početnoj fazi, bili čak i prilično konkretni.


Doministar Kravchenko odmah je u uvodu poručio kako upravo od okupljenih gospodarstvenika želi čuti njihova poslovna iskustva u Bjelorusiji, kao i prijedloge da se ta suradnja još poboljša. Tome bi, izvjestio je Kravchenko, trebao pridonijeti i bjelorusko-hrvatski ekonomski forum koji će se najesen održati u Minsku, na koji ih je unaprijed sve pozvao.


Među tvrtkama koje posluju u Bjelorusiji je i riječki Jadran galenski laboratorij koji je u toj zemlji otvorio predstavništvo prije dvije godine. Trenutno u toj državi JGL ima oko 30 zaposlenih, uz prihode od oko dva milijuna eura. Čelni čovjek ove farmaceutske tvrtke Ivo Usmiani kazao je kako su zasad zastupljeni tek s nekoliko proizvoda, a osim vlastitog širenja, Usmiani je jučer zamjeniku ministra vanjskih poslova Kravchenku spomenuo kako vidi velike potencijale u suradnji s bjeloruskim farmaceutskim kompanijama, kojima Hrvatska može biti ulaz na tržište EU-a. Rezultat jučerašnjeg razgovora je i da će iz JGL-a u bjelorusko Veleposlanstvo dostaviti konkretne prijedloge i opcije za uspostavljanje te suradnje. Bjelorusko tržište ispitivao je i riječki Vargon, vodeći domaći proizvođač plastičnih cijevi za kanalizaciju i odvodnju. Međutim, kako je Kravchenku rekao direktor i suvlasnik Vargona Goran Brašnić, problem je što su Vargonovi proizvodi preskupi za to tržište koje je uglavnom orijentirano na uvoz cijevi iz Turske.– Mi visokom kvalitetom svojih proizvoda ne možemo konkurirati turskim cijenama – zaključio je pred zamjenikom ministra i bjeloruskom veleposlanicom u Županijskoj komori Rijeka Brašnić. Kravchenko je pozvao predstavnika Vargona da svakako dođe na gospodarski forum u Minsku jer, dodao je, uvijek postoji mogućnost da se kod velikih infrastrukturnih objekata koriste upravo Vargonovi proizvodi.

Bjeloruska delegacija posjetila je jučer i Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, gdje su ih dočekali zamjenici gradonačelnika i župana. Veleposlanica Kupchyna poručila je kako će njezino Veleposlanstvo pružiti maksimalnu pomoć, kako gospodarstvenicima, tako i hrvatskim građanima koji žele posjetiti Bjelorusiju. A Hrvati su, prema njezinim riječima, polako počinju u sve većem broju posjećivati ovu zemlju. Lani je, prema njezinim riječima, Bjelorusiju posjetilo 15.000 hrvatskih građana, a otprilike je podjednak broj i Bjelorusa, kako je iznio predsjednik Županijske komore Rijeka i počasni konzul ove države Vidoje Vujić, lani posjetilo i Hrvatsku.


Rijeka i Gomel


Veleposlanica Alena Kupchyna izrazila je želju i uvjerenje da bi između riječkog Sveučilišta i sveučilišta u bjeloruskoj regiji Gomel mogao uskoro biti potpisan ugovor o suradnji jer je upravo znanost i obrazovanje, uz industriju, energetiku i turizam, detektirano kao područje s najvećim potencijalom razvoja suradnje između ove dvije države. Na tragu je to i pisma namjere o uspostavi prijateljskih odnosa između Rijeke i bjeloruske regije Gomel, koje je potpisano prije godinu dana. Za jačanje i konkretiziranje suradnje i veza sa Bjelorusijom, koje objema stranama može donijeti samo benefite, jučer su se založili i zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović i zamjenik župana Petar Mamula.