Motivi iz Rijeke

Izložba fotografija članova Fotokluba Rijeka na Korzu

Sanja Gašpert

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Zastupljeno 46 autora među kojima su najznačajnija imena iz povijesti riječke fotografije, a temom i sadržajem fotografije interpretiraju motive Rijeke i mora



RIJEKA Na riječkom Korzu jučer je otvorena izložba fotografija Fotokluba Rijeka »Strast, ljubav, fotografija, Rijeka«, koju Klub organizira u suradnji s Gradom Rijekom. Kako je prilikom otvorenja kazao predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, fotografije su iz arhive Fotokluba i birane su one koje temom i sadržajem interpretiraju motive našega grada i motive mora.


– Ima ih iz ranih 50-ih godina, pa sve do najnovijih snimaka, od prije nekoliko dana. Zastupljeno je 46 autora, među kojima su najznačajnija imena iz povijesti riječke fotografije. Ovo je retrospektiva u malom i svojevrsni hommage gradu u kojem živimo i djelujemo kao najstarija fotografska udruga, u kontinuitetu od ranih 30-ih godina prošlog stoljeća pa do danas.


Inače, hobistička fotografija, fotografija koja se radi iz strasti, fotografija kao stvaralačka nadopuna dnevnoj dozi života prisutna je od svojih početaka do danas. S ovom novom digitalnom tehnologijom možemo slobodno reći da je fotografija danas neizbježna. Štoviše, poželjni je, općeprihvaćeni, lako dostupni dnevni sadržaj. Ona se i danas najčešće radi iz ljubavi, iz strasti. Upravo naš Klub i okuplja fotografe koji rade fotografije iz strasti, ljubavi, koji višak svog slobodnog vremena odvajaju za fotografiju – kazao je Božić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio je Fotoklubu Rijeka na još jednoj u nizu zanimljivih izložbi koje promoviraju Rijeku.– Ovo je prvi puta da se Fotoklub Rijeka predstavlja na Korzu, gdje će fotografije biti dostupne svima, kako našim sugrađanima, tako i gostima našega grada. Bit će to prilika i da se podsjetimo kako je Rijeka izgledala nekada davno, koji su bili interesi fotografa nekada, a koji su danas, kazao je Obersnel.

Izložba na riječkom Korzu ostaje otvorena do 9. rujna.