Muzej grada Rijeke

Iz Slovenije stigao agregat tvornice Torpedo iz 1973.

Orjana Antešić

Motor će biti dio postava izložbe o riječkom torpedu / Snimio Marin ANIČIĆ

Motor će biti dio postava izložbe o riječkom torpedu / Snimio Marin ANIČIĆ

Agregat, koji teži 1,4 tone, duljine je oko dva metra, širine 1,2 i visine 1,5 metar  isporučen je u željezničko skladište na Žabici, u kojem je postavljena izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«



RIJEKA   Rijeka od danas ima još jedan povijesni eksponat više, koji je ovog puta stigao iz Slovenije. Riječ je o agregatu sa Torpedovim dizelskim motorom iz 1973. godine, koji se donedavna koristio u ljubljanskom hotelu »M« kao rezervni izvor električne energije, posebno za rad dizala.


Djelatnici Tehničkog muzeja Slovenije pred njegovo su demontiranje informaciju o pronalasku ovog Torpedovog proizvoda proslijedili riječkoj Zajednici tehničke kulture, a iz Grada Rijeke podržali su inicijativu dopremanja agregata u Rijeku u kojoj ga je, kao donaciju, preuzeo Muzej grada Rijeke.



 Izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«  je fizički podijeljena u tri dijela, prvi dio, u prizemlju, pokazuje torpedo i njegove najvažnije dijelove. Drugi dio, u prostoru stubišta, prikazuje kronologiju razvoja izuma. Treći dio, koji se nalazi na prvom katu predstavlja jedan vid kulturološkog objašnjenja torpeda kao važnog znanstvenog, a ne samo vojnog otkrića.





Agregat, koji teži 1,4 tone, duljine je oko dva metra, širine 1,2 i visine 1,5 metar, i u radnom je stanju, posebnim je kamionom dopremljen i isporučen u željezničko skladište na Žabici, u kojem je postavljena izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«.


Kako doznajemo od ravnatelja Muzeja Grada Rijeke Ervina Dubrovića, plan ga je učiniti sastavnim dijelom izložbe o Torpedu koja će se još obnoviti i proširiti,  sve u sklopu priprema i dočeka 2020. godine i Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.


Izložba predstavlja povijest izuma i proizvodnje riječkoga torpeda, putem dokumentacije te brojnih primjeraka dijelova torpeda, opreme za testiranja te cjelovitih očuvanih torpeda.